Az ördöggel cimboráló szerző meséje

Aleister Crowley Holdgyermek című könyve, melyet nemrég adtak ki Magyarországon, tulajdonképpen mérföldkő. Már csak is, mert mifelénk kevés igazi okkult irodalmi mű jelent meg eddig. Nem gondolnám, hogy ezzel sokat vesztettünk. Mindenesetre Crowley, mint a huszadik század egyik legnagyobb okkultistája, most íróként mutatkozik be a magyar olvasók előtt. Talányos, misztikus regénye az I. világháború idején játszódik, amikor a gonosz és a jó erők különféle páholyokba rendeződve harcoltak egymás ellen. 

Kép forrása

Aleister Crowleyról először tizenévesen hallottam, amikor nagy Led Zeppelin rajongó voltam és a hírekben olvastam, hogy Jimmy Page a banda vezéregyéniség gitárosa megvásárolta Crowley, a huszadik század legnagyobb okkultistájának kastélyát. 
A rock a new age térnyerésével a nyugati világban amolyan kellemes ízű, könnyen olvadó cukorka volt, meg is vádolták azzal, hogy a műfaj vezető bandái, így pl a Rolling Stones, a Black Sabbath vagy a Led Zeppelin lemezein a primer üzenetek mellett, mögött egy másodlagos tartalom is be akar férkőzni a hallgatók fülébe, elméjébe. Okkultista históriákról, ördögi hatalmakkal való kokettálásokról szólt a fáma, a keresztény körök, egyházi vezetők és önjelölt elemzők is hozzászóltak akkor a témához. Szerintem a meccs egyelőre döntetlenre áll, Crowley hagyatéka azonban mindezektől függetlenül, illetve azokat azért mégis csak erősítve, szilárd, róla nem kell vitatkozni, ő tényleg az ördöggel cimborált. 
A neves szerzőről azt írja a netlexikon, hogy nemcsak okkultista volt, de szó szerint mágus is, ugyanakkor író, költő, sőt hegymászó. Holdgyermek című regénye fellebbenti a fátylat élete munkásságának lényegéről, hiszen ebben a történetben minden az okkult, azaz az ember elől elrejtett, titkos dolgoknak van alárendelve. A regény főhőse Cyril Grey, egy fehér mágus, aki a Szent Rend Páholy tagja, szerelembe bonyolódik egy csodaszép fiatal nővel. A magas hőfokú izzást adó szerelemből olyan gyermek születését várják, mellyel Grey és párja, Lisa la Giuffria a Fekete Páholy mágusai ellen biztos fegyvert adhat a világnak. A szuperman-i képességű majdani gyermek ugyanakkor nemcsak a két titkos rend tagjai közötti párharcot döntheti el végleg, hanem a javában folyó I. világháború, így az egész emberiség sorsának kimenetelét. A hollywoodi forgatókönyveket megszégyenítő fordulatosság és színes fantáziavilág Crowley hitvilágába enged bepillantást, ráadásul –, hogy máshogy is lehetne ez, hiszen az író angol – a jellegzetes szigetvilági humorból is bőven kapunk ízelítőt a Holdgyermek lapjain.