Ungvári Tamástól búcsúztunk

Pénteken Kozma utcai izraelita temetőben családja, barátai és tisztelői kísérték utolsó útjára Ungvári Tamás Széchenyi-díjas írót, műfordítót, kritikust, irodalomtörténészt, egyetemi tanárt.

Kép forrása

A múlt szombaton elhunyt Ungvári Tamás író halála kapcsán – mások mellett – Orbán Viktor miniszterelnök is kifejezte részvétét. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint a miniszterelnök az egyetemes kultúrtörténet nemzetközi szinten is elismert krónikásának nevezte a történészt. 
„A magyar kultúra sok ezer szálból szövődött alkotás, melynek pontos és hiteles bemutatása nemcsak átfogó tudást, de kitartást és alázatot is követel. Ungvári Tamás a magyar polgári értelmiség bátor és elkötelezett képviselőjeként vált a magyar és az egyetemes kultúra történetének nemzetközi szinten is elismert krónikásává” – írta Orbán Viktor.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, „hálásak vagyunk, hogy műfordításaival, szépirodalmi és tudományos műveivel, valamint dramaturgi és tanári munkájával is gazdagította hazánk kulturális életét. Meggyőződésem, hogy könyvei még sokak számára fogják a feledés elleni küzdelem őrtüzeit jelenteni”.
Ungvári Tamás Széchenyi- és József Attila-díjas írót, műfordítót, irodalomtörténészt június 29-én, 88 éves korában érte a halál. 
Tarlós István főpolgármester közleményben tudatta: Ungvári Tamást, Budapest díszpolgárát a Főváros saját halottjának tekinti.
A temetésen Verő Tamás főrabbi egyebek mellett ezekkel a szavakkal emlékezett az elhunytra: „Ahol te voltál, ott mindig szavak és gondolatok szárnyaltak.” A család nevében az író fia, Ungvári Benjámin beszélt, felidézve, hogy édesapja utolsó leheletéig aktív volt. Tudását megosztotta, hitt abban, hogy a világ jobb lesz, ha több önálló, gondolkodó ember van benne, és a legnagyobb örömét abban lelte, ha másokat inspirálhatott – mondta a búcsúztató.