A Mikó-kastély különleges képei

Hogy kinek jutott eszébe Európában is példátlan falfestményekkel díszíteni a kastély termeit, az egyelőre nem derült ki, de tény, hogy egyedi és különleges dekoráció-rendszert tárak fel Oltszemen. A Székelyhon.hu számolt be arról a könyvbemutatóról, amelyen a kastély csodáiról született könyvet ismerhették meg az érdeklődők. 

Kép forrása

Néhány nappal ezelőtt az oltszemi kastélyban mutatták be Benczédi Sándor–Csáki Árpád Az oltszemi Mikó-kastély című könyvét, amely a Mikó család életét, az oltszemi birtok történetét, s nem utolsó sorban a különös falkép-együttest ismertetik a szerzők. 
A szakemberek elmondták, hogy a kastélyt az 1820-as években építették, s a birtok a 20. század elejéig az építtető Mikó család tulajdonában volt. Ezt követően többször tulajdonost váltott, az 1958-as államosítás előtti utolsó tulajdonosa Emil Schmutzler brassói szász iparos volt. Mindez persze nem annyira érdekes, mondhatnánk, szokványos kastélysors. 
Az érdekesség az, amiről Kovács András akadémikus, nyugalmazott egyetemi tanár beszélt előadásában. Az épület egyediségét ugyanis a metszetek alapján készített falfestmények adják. Deák Ildikó művészettörténész hangsúlyozta, Európa-szerte sehol nem találta nyomát annak, hogy kastélyban vagy más épületben ilyen méretben, minőségben és méretazonosságban metszetekről készült falfestmények kerültek volna elő. Az eredeti metszeteket a kutatók jórészt sikerrel azonosítottál. Ezek nagy nyugat-európai gyűjteményekben léteznek, ma is megtekinthetők mind neves részmetszőknek a munkái. Ugyanakkor a metszetek beszerzése, beazonosítása időigényes feladat, és még mindig nem zárult le. Eddig közel negyven falképet tártak fel és ebből közel harmincat azonosítottak.
Az olajjal festett, vetítéses technikával készült falfestmények kapcsán Bodor Péter, a „mindenhez értő” erdélyi mester neve merül fel egyetlen szerzőként. 
Minderről részletesebben is olvashatunk a különleges dekorációt bemutató –számos szakember bevonásával, több éves kutatómunka után kiadott – Az oltszemi Mikó-kastély című könyvben.