Szobrot kapott Kányádi Sándor

MEGJELENT: 2019. július 9., kedd | SZERZŐ: R. Gergely

Születésének kilencvenedik évfordulóján szülőfaluja, Nagygalambfalván általános iskolájának udvarán felavatták Kányádi Sándor első köztéri szobrát. A költő emléke előtt tisztelgő eseményről a Szekelyhon.ro adott részletes beszámolót. 

Kép forrása

Gyerkó Levente galambfalvi polgármester elmondta, hogy a szoboravatás egy folyamat kezdetét is jelenti: a napokban elkezdődik az iskolaépület felújítása, aminek végeztével a tanintézet felveszi a költő nevét. Egykori utcája szádán az öreg kutat visszaállítják hajdani formájába, és a bánatos királylány kútjának vizéért sem kell majd messzire menni. A Kányádi-emlékpark és -emlékház kialakításáról is folynak az egyeztetések. 
Korokon átívelő, maradandó üzenete: az igazmondás erkölcsi kötelesség minden időben. Hatalmas ívű, gazdag életpályája után oda tért vissza, ahonnan indult. Költészete az egész magyarság öröksége – méltatta a költőt Bálint Hajnal, a helyi általános iskola igazgatója. 
A szobor felavatásán a költő szőlőfalu-ihlette verseit a Nagygalambfalvi Általános Iskola diákjai mondták el. Az egyházközség dalárdája kórusművekkel tisztelgett a költő előtt. Az emlékezők közül sokan egy-egy verssel fejezték ki tiszteletüket. 
Kányádi Sándor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költő, aki a kortárs erdélyi líra egyik legnagyobb alakja. A magyar irodalom közösségi elvű hagyományának folytatója volt, az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors, mint alaptémák határozták meg költészetét, mely a közösségi létproblémákat egyetemes érvényességgel szólaltatja meg.
Megosztás

Egypercesek

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Eldönthetjük, hogy hogy kívánunk kipusztulni

Ami tegnap még kétségesnek tetszett, arról mára kiderülhet, hogy alapvetés

Katalán költő kapta a Cervantes-díjat

Az ibériai kultúra egységét kifejező gesztus

Ahol a folyami rákok énekelnek

Szerelem, magány, természet, ösztönök, előítéletek

Rajzfilmünnep a Mézga-családdal

„Számos helyszínen lesznek kísérőprogramok, beszélgetések, a gyerekeknek kreatív foglalkozások”

Adyt énekel a Makám

Az Ady-műsor a bécsi Collegium Hungaricum felkérésére, a költő halálának századik évfordulója alkalmából született