József Attila a Ferencvárosban

József Attila-mellszobrot avattak Budapesten, a IX. kerületben, a költő egykori lakóhelye közelében, a Ferenc téren. Pintér Attila bronzból készült alkotását Tarlós István főpolgármester, Bácskai János, Ferencváros polgármestere szóvivője avatta fel.

Kép forrása

„József Attila életének színtere kulturális örökségünk kitörölhetetlen része. Emlékezni róla, ápolni, megismertetni mulaszthatatlan kötelességünk” – fogalmazott köszöntőjében Tarlós István. A főpolgármester szavai szerint a költő megjelenítése a téren visszavisz a múltba, felejthetetlen alakja, mint néma szemtanú jelenik meg a megváltozott élettérben, a szobornál elidőzve, a megtört arcot fürkészve ma is elevenné válik a múlt súlyos öröksége. 
Pintér Attila műalkotása érzékenyen megmintázott mű, amely hűen adja vissza a költő nélkülözésekkel teli alkotóéletének lényegét, akinek a nyomor, kilátástalanság, kiszolgáltatottság kitörölhetetlen nyomokat hagyott szinte minden alkotásán. 
„A portré egyszerű, letisztult eszközökkel, mégis árnyaltan mutatja be a szelíd arcon az emberi szenvedés letörölhetetlen nyomait” – fogalmazott Tarlós István.
Bácskai János, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy József Attila De szeretnék gazdag lenni... kezdetű verse szinte bizonyosan a Ferenc tér 11-es számú ház 3. emeletén született, ez volt a család első otthona, ahol éveken át laktak. Beszélt arról is, hogy szintén ebben a házban írta József Attila Jelen, múlt, jövő című szonettjét. 
Gyermekkorában Külső-Ferencvárosban szinte mindenki számon tartotta, hogy ott lakott az élő legenda, a mamával és két nővérével, háziurak notórius kilakoltatottjaiként, örökös harcban a napi betevőért, mint oly sokan errefelé. A mellszobor gyöngéden megformált vonásait szemlélve egy nehéz sorsú költőzseni örök gyermeki lelkéhez juthatunk közelebb, amely lélek nem bírta el egyszerre az élet és a betegség terheit.