Nagyhal – kishal reláció

Tudta, hogy a cápákat Steven Spielberg legendás filmje óta utáljuk? Ne legyünk cápafóbok csupán azért, mert Hollywood elkényeztetett, zseni gyermeke ezzel a hamiskás rémmesével kíván(t) megetetni minket. A MiCsoda sorozat ezúttal rendet tesz a fejekben, Cápák című könyvével az óceánok és tengerek egyik legnagyobb halfajtájával ismerteti meg az olvasókat, ijesztő cápamosolyok, horror harapásnyomok és vértócsák nélkül.

Kép forrása

És még egyszer Spielberg: valóban nagy ötlet volt egy újabb szörnyet kitalálni a hetvenes években, de ezzel egy egész bolygóra kiterjedő téveszme-rendszer lavináját indította el. Tény, hogy a cápa ragadozó, de, mint tudjuk az embernél félelmetesebb állat nincs a Földön, higgyük el, tőlünk – joggal – fél minden nálunknál alsóbb rendű lény. 
A Cápák című kötet a több évtizede kialakult rémképzetet oszlatja el kedves és alapos ismeretterjesztő stílusban. Van itt minden, mint minden rendes családban: cápapapa, cápamama, cápagyerekek, cápanagyszülők. A jó hír, hogy a cápák nem esznek cápákat pedig folyton roppant mód éhesek. Magyarul, a szerzők arról írnak, hogy miként alakítja életét, szaporodását a cápa, hogyan fejlődnek a kiscápák, hogyan, hogyan tanulják meg, hogy mégis csak ők a nagyvizek ragadozói. A könyv kitér arra is, hogy a cápák milyen helyet foglalnak el a sósvízi táplálékláncban, bemutatják az emberen kívüli legnagyobb természetes ellenségeiket, illetve azokat a folyamatokat is, melyek a vadászat (tudjuk: nagyhal megeszi a kishalat) és a mélyvízi belharcok részleteiről szólnak. 
Nem mondom, hogy mindenki meg fogja kedvelni a könyv hatására a cápákat, de az biztos, hogy nekik több rajongójuk, nekünk kevesebb aggodalmunk lesz, mint eddig volt.
Immár nyugodtan mehetünk nyaralni a tengerekhez!