Nagyhal – kishal reláció

MEGJELENT: 2019. július 18., csütörtök | SZERZŐ: Oxi

Tudta, hogy a cápákat Steven Spielberg legendás filmje óta utáljuk? Ne legyünk cápafóbok csupán azért, mert Hollywood elkényeztetett, zseni gyermeke ezzel a hamiskás rémmesével kíván(t) megetetni minket. A MiCsoda sorozat ezúttal rendet tesz a fejekben, Cápák című könyvével az óceánok és tengerek egyik legnagyobb halfajtájával ismerteti meg az olvasókat, ijesztő cápamosolyok, horror harapásnyomok és vértócsák nélkül.

Kép forrása

És még egyszer Spielberg: valóban nagy ötlet volt egy újabb szörnyet kitalálni a hetvenes években, de ezzel egy egész bolygóra kiterjedő téveszme-rendszer lavináját indította el. Tény, hogy a cápa ragadozó, de, mint tudjuk az embernél félelmetesebb állat nincs a Földön, higgyük el, tőlünk – joggal – fél minden nálunknál alsóbb rendű lény. 
A Cápák című kötet a több évtizede kialakult rémképzetet oszlatja el kedves és alapos ismeretterjesztő stílusban. Van itt minden, mint minden rendes családban: cápapapa, cápamama, cápagyerekek, cápanagyszülők. A jó hír, hogy a cápák nem esznek cápákat pedig folyton roppant mód éhesek. Magyarul, a szerzők arról írnak, hogy miként alakítja életét, szaporodását a cápa, hogyan fejlődnek a kiscápák, hogyan, hogyan tanulják meg, hogy mégis csak ők a nagyvizek ragadozói. A könyv kitér arra is, hogy a cápák milyen helyet foglalnak el a sósvízi táplálékláncban, bemutatják az emberen kívüli legnagyobb természetes ellenségeiket, illetve azokat a folyamatokat is, melyek a vadászat (tudjuk: nagyhal megeszi a kishalat) és a mélyvízi belharcok részleteiről szólnak. 
Nem mondom, hogy mindenki meg fogja kedvelni a könyv hatására a cápákat, de az biztos, hogy nekik több rajongójuk, nekünk kevesebb aggodalmunk lesz, mint eddig volt.
Immár nyugodtan mehetünk nyaralni a tengerekhez!
Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész