Hallgatni Aranyt

Újabb anyagokkal, versekkel, rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktató térképpel bővült az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából született online hangoskönyv, a Hallgatni Aranyt! 

Kép forrása

A Magyar Művészeti Akadémia a jeles évforduló alkalmából még 2017-ben indította el nagyszabású projektjét, amelynek eredményeként egy online hangoskönyv született a költőóriás legszebb verseinek és a korszak meghatározó személyiségeivel folytatott levelezéseinek válogatásából. A honlapon hangzóanyag formájában, színművészek tolmácsolásában ingyenesen érhetők el a költő jelentős művei.
Az online hangoskönyv eddig Arany János százharmincegy versét és hetven levelét tartalmazta, a projektet 2019-ben újabb tizenöt verssel, valamint rövidfilmekkel, riportokkal és egy interaktív oktatótérképpel bővítették. 
Az Arany-túra interaktív látványtérkép a szórakozató ismeretterjesztés szándékával készült és a Hallgatni Aranyt! oldal verseinek, leveleinek legfontosabb helyszíneit tartalmazza, valamint Arany János életének és pályafutásának meghatározó falvait, városait is bemutatja. Az oldalon elérhető versek és levelek között negyven olyan akad, amely valamilyen módon kapcsolódik a költő valóságos és képzeletbeli utazásaihoz. A korabeli térképen látható helyszíneknél megtalálható minden olyan szöveg is, amely valamilyen módon oda kapcsolható. A túrát Ferenc Tamás grafikusművész illusztrációi, számos új és régi fotó, a költőről és a városról szóló videó, útvonalleírás, városbemutatás teszi teljessé.
A kezdeményezés jó példa arra, hogyan lehet számos művészeti ágat bevonva magas művészeti értéket létrehozni, kihasználva a jelenkori technika előnyeit a régi értékek megőrzése mellett.
Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, a projekt elindítója elmondta: céljuk volt, hogy a kiválasztott színészek korlenyomatot hagyjanak az utókor számára, amelyből kiderül, miként értelmezték a 21. század elején Arany János műveit.
A honlapon megtalálhatóak azok a kisfilmek is, amelyekben Arany Jánossal kapcsolatos gondolataikról beszélnek különböző foglalkozású, korú, élethelyzetű emberek.