Kívül-belül könyvespolc

Fel kell tennünk a legkomolyabb kérdést, amivel egy, illetve néhány tárasháztulajdonosnak szembe kell néznie: mi legyen a semmibemeredő tűzfalon, ha lehetne rajta valami. Előbb-utóbb úgyis összefirkálják a hülyegyerekek, jobb lenne tehát igazi graffiti-művészre bízni a dolgot.  
Így okoskodtak egy kis utrechti társasház tulajdonosai is, és felkérték Jan Is De Man street art művészt, firkálja össze a falat. 
Jó döntés volt. 


Kép forrása

„Nagyon jól ismerem a ház lakóit – nyilatkozott később a művész. – Már régóta szerették volna, ha festek egy olyan graffitit a házuk falára, amelynek közösségépítő ereje van. Szabad kezet adtak az alkotáshoz, csak annyi volt a kikötésük, hogy pozitív üzenet kerüljön a falra, olyasmi, ami jó hatással van a lakókra. Az első ötletem egy hatalmas smiley volt, mert szerintem az embereket boldogabbá teszi, ha minden nap egy hatalmas smiley-t látnak, de aztán elvetettem ezt a koncepciót, mert túl egyszerűnek találtam. Ennél valamivel személyesebb ötletre vártam.”
A nagyszerű ötlet hamarosan meg is érkezett. Miközben az alkotó a ház alakját és elhelyezkedését tanulmányozta, hogy kialakítson egy vizuális koncepciót, hirtelen beugrott a könyvespolc ötlete. Egy könyvtár, amelyik vizuális illúzióként igazinak hat a ház falán… „Ez az elképzelés mindenkire pozitívan hatna, mert személyes” – ismételte első gondolatát Jan Is De Man.
Már csak az volt hátra, hogy a címlistát összeállítsa, ahogy egy igazi könyvtáros tenné. És most vált igazán közösségépítővé a projekt. A művész az összes lakót megkérte, hogy hozza le a kedvenc könyvét. „Bármilyen témát elfogadtunk, így egy nagyon színes paletta állt össze a művekből. A különböző kultúrák és nyelvek egymás mellett jelentek meg a lakók nagy közös könyvespolcán.”
Nos, a graffiti egy hétig készült, de a végeredmény tényleg lenyűgöző lett. 
Az utrechti ház falán most kívül-belül könyvespolc van…