Újra látható könyvritkaságok Cambridgeben

Bizonyára akad néhány hozzám hasonló csodabogár, aki lenyűgöző históriának tartja a tudománytörténetet. A megismerés történelme a kultúrtörténet egyik legizgalmasabb vonulata, kivált akkor, ha nemcsak száraz tényanyaggal ismerkedhetünk meg, de megcsodálhatjuk azokat a tárgyakat is, amelyek hozzásegítették a legnagyobb gondolkodókat a valóság mind pontosabb megértéséhez. Nos, ha Angliában járunk, efféle élményekben is részünk lehet, mert tízhónapos felújítás után újra látogatható a cambridge-i tudománytörténeti múzeum.  

Kép forrása

A rendkívüli Whipple Tudománytörténeti Múzeum ma a Cambridge-i Egyetemhez tartozik. A tudományos eszközök kereskedelmével foglalkozó Robert Stewart Whipple alapította 1944-ben, amikor saját gyűjteményét az egyetemnek adományozta. 
A hetvenöt éves intézmény elmúlt tíz hónapos renoválása során új padlókat fektettek le és a tető karbantartását is elvégezték – legalább is erről tudósít a BBC hírportálja.
Ami az Angliában csavargó magyar érdeklődőknek fontosabb lehet: A múzeumnak jelenleg több mint tízezer különleges tudományos eszköz és ritka könyv van a birtokában, köztük asztronómiai, navigációs és matematikai ritkaságok.
Itt őrzik például azt a mikroszkópot, amelyet Charles Darwin használt, de látható itt egy 1750-ből származó hatbolygós naprendszermodell, illetve a Glóbusz megismerésének folyamatát tükröző mindenféle földgömbök, vagy 17-19. századi teleszkópok is szerepelnek a kollekcióban.
A könyvritkaságok között meg kell említeni Isaac Newton munkáját, a Principia Mathematica és Christiaan Huygens Horologium Oscillatorium című műveket.
A gyűjtemény igazgatója, Claire Wallace úgy nyilatkozott az újbóli megnyitás kapcsán, hogy a múzeum „varázslatos hely”, történelmi épülete az egyetem egykori fizikai és kémiai laboratóriuma volt. „A kollekció rávilágít a tudományos törekvések általános kulturális jelentőségére és a nagy tudósok életére és eredményeire" – fogalmazott Wallace.
Érdemes megnézni, ha valakit Cambridge-be vetett a jó sorsa.