Bonfini, a magyar krónikása

Hús a húsboltból alapon a legjobb lesz, hogy ha a tündöklő magyar reneszánsz korszakról egyenesen annak egyik legnagyobb krónikásától kapunk információkat. Antonio Bonfini A magyar történelem tizedei című munkájában nemcsak a magyarok előtörténetétől indított, hanem egészen az ókortól, hogy aztán a maga reneszánsz korát is rendkívüli részletességgel, tudományos igényességgel mutassa be.

Kép forrása

Tavaly nyáron történt, hogy főzőversenyt tartottak Szent István városában, az első magyar fővárosban, ahol erre akkor már több éve sor került. A gasztro-viadal zsűrije élén az országosan ismert sztárszakács állt, aki rendkívül komoly vette a megmérettetést, és minden eléje kerülő ételt alaposan megkóstolt, de mellette jól kifaggatta az összes résztvevő csapatot, hogy miért és hogyan készítette ételét. Az egyik team egy Mátyás király korabeli étellel rukkolt ki, mire jött is a kérdés, hogy honnan vették a receptet? A válasz az volt, hogy Bonfinitől, a reneszánsz kor nagy olasz krónikásától. A zsűri elnöke erre azt mondta, hogy Bonfini soha nem írt le rangos udvarokban használt recepteket, mivel azokat a lehető legnagyobb titokban tartották, bár igaz, hogy Bonfini járt Mátyás király asztalánál is, de arról például csupán a terítékről és ilyen hasonló részletekről vetett papírra adatokat, szövegeket.
Hogy igaz-e a gasztro-titkolózás, annak most magunk is utánanézhetünk. A magyar történelem tizedei című összefoglaló munka, melyet az Osiris Kiadó gondozott, öt dekádról szól, a Hunyadi Mátyás idején elkezdett és II. Ulászló uralkodása alatt befejezett munka rendkívüli anyag, melyet immár nemcsak hagyományos, hanem digitalizált formában is megtalálhatnak az olvasók. A könyv talán legfontosabb vonása a történelmi adatok, események, leírások rész, de ugyancsak hatalmas információhalmazt jelentenek a földrajzi, élővilággal kapcsolatos jegyzetrészek, miként a különféle demográfiai, szociográfiai, egyház- és diplomáciatörténeti fejezetek is. Így természetesen a konyhaművészet sem hiányzik a szövegből. 
A 15. század egyik – számunkra, magyarok számára – talán legfontosabb krónikása a magyar történelem úgy vetette papírra, hogy azt a világtörténelem hatalmas folyamába illesztette, s azt az élet szinte minden területéről számot adva írta le. A humanista felütésben megfogalmazott könyv(sorozat) fontos a történelemkutatók, a történelemtanárok és a történelmet kedvelő jelenlegi és vén diákok számára egyaránt.