A házasság egy kozmikus vicc

Van egy ember, aki minden eddiginél jobban tudta elmondani, hogy szellemi és lelki téren miben más a férfi és a nő. Ezt az embert Mark Gungornak hívják. Pár éve fut egy videó, amin ő beszél amolyan stand up comedy stílusban a fent említett férfi-nő differenciáról. A Youtube-on is elérhető „Empty box” – videó hatalmas siker lett, van magyar feliratos változat. Most Gungornak külön könyve is jelent meg ugyanerről: Férfiagy, női agy címmel.

Kép forrása

Mark Gungor valami olyasmit talált fel, amit már régóta nem lelt az emberiség: érhető, egyszerű és humoros módon ábrázolja a férfi-nő alkotta közösség, a házasság lényegét, működésének buktatóit, örömeit, jellegzetességeit. Gungor, egy amerikai lelkész, prédikátor, de nem mellesleg író és motivációs előadó. 
Ez utóbbi „szakmát” most itt, Magyarországon néhány sarlatán éppen lejáratja ugyan, de azért Mark Gungort látva, jusson eszünkbe a blues vagy a rock and roll is Amerikából származik, az ottani termőföldből nőtt ki és ha onnan kitépik gyökerestül, bizony, más talajban nem ad olyan szép termést. Így van ez a tengerentúli motivációs trénerekkel is, mi innen Európából, mi több, Kelet-Közép Európából nemigen értjük, vagy netán a kezében mikrofonnal hadonászó ember rossz emlékeket idéző alakjától félreértjük a dolog lényegét. Ahogy maga a közép-kelet európai motivációs tréner is félreérti. 
De nem úgy Mark Gungor, aki ezúttal is marad szakterületénél, a házasságnál, s azon belül is a férfi és női világ együttállásánál. A szerző vallja, hogy a házasság alapját csak egy férfi és egy nő alkothatja. Gungor nem idealizálja a keresztény házasságot, főleg nem a 21. századi házassági statisztikák fényében, hanem inkább azokra a problémákra fókuszál könyvében, melyek aláássák vagy alááshatják a házasságokat, párkapcsolatokat. Elemzésében természetesen ott van a tőle megszokott humoros megközelítés is, de ez sosem megy a téma által megkívánt komoly tartalom rovására. Ez még akkor is így van, ha megtudjuk, hogy Gungor szerint „a házasság egy kozmikus vicc”.