Az alterrock király beszédei

MEGJELENT: 2017. november 30. | SZERZŐ: Oxi

Grecsó Krisztián költő, író így mutatja be Lovasi András nemrég megjelent, Még nem összes című életmű kötetét: „…verseiben úgy kerülnek ironikus térbe az élet röhejes apróságai, hogy abba bele kell halni. Legendás sortörései, expresszív képei, népdalos allegóriái csiklandozzák a magyar nyelvet, az édes anyanyelv pedig vele nevet. Egy egész nemzedék lát Lovasi szemével.” Az idén ötven éves énekes, gitáros, dalszerző, szövegíró jubileumi koncertjeire, előadásaira tett rá egy lapáttal ezzel a könyvvel.

Kép forrása


És persze mi más is adhatná a Még nem összes című könyv tartalmának zömét, mint az a közel háromszáz dalszöveg, melyet Lovasi az elmúlt három évtized alatt kitermelt magából. De persze nem lenne lovasis a kötet, ha nem lennének a dalszövegek mellett egyéb írások, kiadatlan szövegek és a nemzedéke bálványaként elhíresült alkotó saját rajzillusztrációi, sőt, lejegyzett akkordsorai is. Aki pedig ebbe a könyvbe avatatlanul tekint bele, az is gazdagodik és élvezkedhet, gyarapodhat, hiszen Lovasi András életművei során keresztül megismerheti az 1980-as évek magyar alterrock kultúráját, az első részekben annak is vidéki (ez esetben pécsi) szálait, hangulatait, gyöngyszemeit, miként a későbbi országos sikereket, illetve a rendszerváltást követő fővárosi átigazolás sztáridőszakait is. 
Külön figyelemre méltó, hogy miként a rock and roll őshazájában, az angol nyelvterületen Amerikában és a Nagy-Britanniában, úgy itt is idővel a magas művészet rétegszintjére nemesül a rock, a blues, a jazz és pop dalok vers- és prózaértékű szövege. Ennek is betudható, hogy ahogy például Bob Dylan vagy Paul Simon dalait is egyetemeken oktatják, úgy a hazai irodalom vezető egyéniségei, így többek között a bevezetőben idézett Grecsó mellett Lackfi is komolyan méltatja Lovasi András szövegírói munkásságát. A Még nem összes pedig egyértelműen arra a fanyarul ironizáló stílusra utal, mellyel a főszereplő/szerző az alkotói munka makacsul hosszantartó tovább folytatását jelzi a közönség és a kritika felé.

Megosztás

Egypercesek

Borzongató mesemonszun Indiából

Borzongató mesemonszun Indiából

A szerző ezúttal a szubkontinens lakóinak különleges élettörténeteire koncentrál

Március 21-én a szerelem lesz a téma

Huszonegy mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, egy-egy extrém helyszínen

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Feliratkozás a hírlevélre

Email