Örüljünk-e a búnak?

MEGJELENT: 2017. július 31. | SZERZŐ: Oxi

„A szavak kisemmizik azt, amiről szólniuk kellene.” Ezzel indokolja új kötetének. A melankólia dicsérete ajánlójában Földényi F. László  esztéta, műkritikus, irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár azt, hogy miért nem tudja csak úgy ripsz-ropsz megfogalmazni, definiálni, hogy mi is az a melankólia. 

Ha lennénk olyan viszonyban én persze rögtön azt ajánlottam volna a szerzőnek, hogy nézze meg Lars von Trier Melankólia című filmjét, melyben a Melankólia nevű bolygó száguld a Föld felé, hogy végzetes becsapódást okozva elpusztítsa azt. Vagy forduljon Dürer mester Melankólia című metszetében található Jupiter-négyzetéhez, melyben egy misztikus elrendezésű számkupac utalhat a megoldásra. A Melankólia dicsérete természetesen ennél sokkal alaposabb könyv, szerzője nem felszínes módon, hanem a tőle megszokott akkurátussággal járja körbe témát. 
Jó kérdés persze a címből fakadóan, hogy miért is kell dicsérni a búskomorságot, a levertséget, a lehangoltságot, a nyomott hangulatot? Nos, úgy tűnik, hogy Földényi tanár úr rájött, mindenki a boldogságot keresi a Földön, de azt – vagy annak látszatát – jóllehet, nehezebb elviselni, mint annak ellentétét. Ennek az ellentétnek pedig egyik megjelenési formája a melankólia, melyről közvetve maga a Biblia is azt írja, hogy jobb azt elviselni, mint a földi örömöt. Földényi F. László így ír új kötetében egy helyütt erről a gebaszról: „A melankólia szó szerint fekete epét jelent. A fekete szín pedig a sötétégre irányítja a figyelmet. Arra, hogy bárhol tűnjön is fel a melankólia, s bárhogyan vélekedjenek is róla, mindig az adott világ sötét árnyéka sejlik fel benne. Valami olyasmi, amit ki kell szorítani a nappali tudatból, mert ha teret engednek neki, akkor megzavarja a dolgok megszokott menetét. (…) Hiszen ha egyszer túl van a tudáson, akkor értelemszerűen alá is ássa a mindenkori tudást. Vagy legalábbis a kétely árnyékát veti rá.” Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email