Sikkasztás, feljelentés, Alexandra

Amint az várható volt, a Fővárosi Főügyészség kedden sikkasztás bűntette miatt nyomozást rendelt el az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Kft. érintettségével. Gasz Péter a Főügyészség szóvivőt helyettesítő ügyésze a Napi.hu megkeresésére közölte: a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészséghez érkezett feljelentést egy cég tette.

Az Alexandra könyvesboltok hálózatát érintő fizetésképtelenséggel összefüggésben – a vélhetően kiadói feljelentés mellett – a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) is beadvánnyal fordult Ibolya Tibor fővárosi főügyészhez. Az MKKE a dokumentumban mielőbbi vizsgálat indítását sürgeti, mert szerintük az Alexandra-cégekkel kapcsolatos jogi és gazdasági helyzet nem átlátható.
„Amennyiben a kiadók, egyéb beszállítók és a nyomdák nem jutnak hozzá követeléseikhez, az beláthatatlan láncreakciót indíthat el, amely rendkívül súlyos gazdasági, munkaügyi következményekkel járhat a könyvszakmára és a nyomdaiparra nézve” – olvasható a beadványban.
A főügyészség a beadványt – elbírálás céljából – az illetékes kerületi ügyészséghez továbbította, a kerületi ügyészség dönti el érdemben, hogy a beadvány tartalma alapján bejelentésnek, feljelentésnek vagy egyéb beadványnak tekinthető – írta a Napi.hu.
Emlékeztetőül érdemes felidézni, hogy néhány héttel ezelőtt Matyi Dezső bejelentette, hogy nagykereskedelmi cége, a Könyvbazár Kft. csaknem négymilliárd forint kinnlevőségét nem tudja behajtani, így pillanatnyilag fizetésképtelen. Aki tartozik a Könyvbazárnak, az a Rainbow Üzletlánc Kft., amely azonban korábban ugyancsak Matyi érdekeltségébe tartozott, de a közelmúltban – rejtélyes körülmények között – Matyi elvesztette befolyását saját (korábbi) cégében.
A kacifántos, ám bizonyára alaposa papírmunkával összeállított céges fekete lyukban most az ügyészség turkál. Ha a hiányzó milliárdokat nem is, esetleg a tolvajokat megtalálják.