Elnapolt díjazás

Megdöbbentő hír szivárgott ki a Svéd Akadémia berkei közül. Pontosabban nem szivárgott ki semmi, majd ezt a semmit elképesztő magyarázattal látta el egy neves akadémikus, végül még ennél is meglepőbb feltételezéssel állt elő egy komoly irodalmi újság…

Miután a hét elején megkezdődött a Nobel-díjak átadása, s hétfő óta kiosztották az orvosi és a fizikai díjakat, illetve ma átadják a kémiai felfedezésekért járó díjat, mindenki arra számított, hogy a szokásos időpontban, azaz csütörtökön átadják az irodalmi Nobel-díjat is. Persze sehol nincs az előírva, hogy éppen a díjátadás hetének csütörtökén kellene az irodalmi elismeréseket kiosztani, de tény, hogy így szokták. Ráadásul úgy is szokták, hogy néhány nappal korábban már jelezték, melyik napon várható a bejelentés. Ezzel szemben most a hivatalos honlapon csak annyi olvasható, hogy az időpontot később fogják közzétenni.
Ugyanakkor Per Wästberg, svéd akadémia Nobel-bizottságának egyik tagja azt nyilatkozta az Associated Press-nek, hogy egy hetes csúszásban vannak a megbeszélések, s a testület utolsót október 13-án fogják megtartani, így nyertest is csak azután hirdetnek majd.
Azonban csúszást, mint magyarázatot nem mindenki fogadja el. A Literary Saloon című irodalmi újság úgy véli, egyszerű kifogás technikai hibáról, vagy csúszásról beszélni. A valóság, a lap szerint az lehet, hogy a bizottság tagjai között élénk vita van a győztesről, s bizonyára addig nem akarnak eredményt hirdetni, amíg nem jutnak közös nevezőre.
Így tehát várnunk kell, míg megtudjuk, kit érdemesítenek az idén irodalmi Nobel-díjra, s, ha várunk, akkor reménykedhetünk abban is, hogy éppen a magyar jelöltek – Krasznahorkai László és Nádas Péter – egyikének esélye nő győzelemig az előttünk álló napokban.