Túlélni Krisztussal a poklot

MEGJELENT: 2016. szeptember 30., péntek | SZERZŐ: Oxi

Lehet-e ellenálló a modern korban egy keresztény? Erkölcsi, vallási vagy humanista kérdés, hogy ellenállunk-e a diktatúráknak? Mit lehet feláldozni annak érdekében, hogy megmentsünk másokat úgy, hogy megvalljuk hitünket? Akik választ szeretnének ezekre a kérdésekre, feltétlenül olvassák el Corrie ten Boom Börtönlevelek című könyvét. Boom a huszadik század egyik nagy keresztény bizonyságtevője volt, aki a náci uralomban majd a koncentrációs táborok poklában is helyt tudott állni keresztény hitével.

Corrie ten Boom az egyik leghíresebb holland ellenálló volt, egy asszony, a második világháború idején, aki arra kényszerült, hogy ne csak szavakban, vagy egyházközség keretein belüli misszióval álljon ki Krisztus ügyéért, hanem diktatúra elleni tetteivel is. Amikor Hitler hadai lerohanták Hollandiát és ott is megkezdődtek a rémuralmi intézkedések, a haláltáborokba hurcolások, kivégzések, ellehetetlenítések, akkor Corrie ten Boom, egy egyszerű órásmesternő, nem rettent meg és hitét követve embereket mentett. A megszállás alatt kulcsszerepe volt holland zsidók bújtatásában, mentésében. A Gestapo nyomozott utána, elfogták, lecsukták majd Scheveningenbe, később a bughti lágerbe hurcolták. A most ajánlott könyv egyfajta kiegészítése korábbi, Menedék című regényének, mely a náci megszállás időszakáról, a zsidómentésről, illetve a haláltáborokról szól. A Börtönlevelek című kötetet azokból a családjának, barátainak írt üzenetekből állították össze, melyeket a koncentrációs táborokból írt Boom. S ahogy a Menedék című történet kapcsán, úgy a Börtönleveleknél is felmerül az olvasóban a kérdés, hogy valójában mi vitte előre ennek a bátor embernek a szívét? A kérdésben persze rögtön ott a válasz is: Boom nem egymaga volt, legeslegelső sorban Krisztus volt az, aki mögötte állt és vitte, bátorította, védte, másodsorban pedig Boomnak több segítője is volt. És Krisztus volt az, aki mindvégig megtartotta, a koncentrációs táborok halálbugyraiban is, aki arra a szolgálatra hívta el, hogy másoknak segítséget, vigaszt közvetítsen. Corrie ten Boom túlélte a náci haláltáborokat, túlélte a poklot, 1983-ban bekövetkezett haláláig fontos bizonyságtevője volt a keresztény hittel dicsekvők, s a Teremtő Istenben hívők és azt keresők számára. Könyve minden korban az elnyomottak, a halálra szántak reményének tükre volt, ahogy ma is az.

Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét