De mi az a pogány katekizmus?

Tartalmi megközelítés és kivitelezés szempontjából is mindenképpen formabontónak mondható Bartha István író és Tornyos Márton rajzoló közös munkája, a Pogány katekizmus című kötet. A kiadvány borítója oly provokatív, hogy valószínűleg még az is belelapoz, aki sem pro, sem kontra nem kíván a keresztény vallás alaptételeiben elmerülni.

Mert milyen a jó, a korszerű keresztény vallási traktátus, magyarázó, értelmező, elemző irat? Először is az az ismérve, hogy magas helyen, avatott emberek írják. Másodszor pedig küllemében is vonzó a nyitott szíveknek. Nos, a Bartha – Tornyos szerzőpáros mindezeket figyelmen kívül hagyta, amikor megszerkesztették a Pogány katekizmus című kötetet, melyet még azzal is megspékeltek, hogy direkt provokatívan állítottak össze, a cím valamint az illusztrációk tekintetében.
Az üde-kék borítón egy képzeletbeli kavalkád látható, mely a mai társadalmi szélsőségek egy helyen való tömörítése: közparkban üzekedő hetero- és leszbikus párocska, önmaga előtt tetszelgő testépítő, elhájasodott öregúr koccint a nőkkel tömött jakuzziban, tiltakozót ütlegelő rendőr, kísértet kinézetű lemezlovas és mindezeket okostelefonjával fotózó gyerekek. Ezt a pokoli bugyrot látva pluszba még ott a firnyákos és elsőre érthetetlen cím: Pogány katekizmus.
Akik ezek után megijedtek, megnyugodhatnak, a Pogány katekizmus című könyv egy keresztény/keresztyén kiadvány, csupán annyi benne a meglepő, hogy a szerzők a meghökkentés eszközét használják a figyelemfelkeltésre – alapvetően elsősorban fiataloknak, hitben ébredezőknek. A kötet a katekizmusok rendjét követve először az alaptémákat: Isten, létezés, vallástörténet, hitélet, hit, Biblia, egyházszerkezet, házasság, család, hitoktatás veszik sorra. Ugyanakkor megjelenik a könyvben a legújabb kori magyarországi szavak, témák több ismertje is, mint például rendszerváltás, politika, valamint mindezek egyházzal való kapcsolata, összefüggései is szerepelnek. A kötet kimondatlan célja, hogy a hétköznapi, lazább nyelvezettel élve ismertesse meg a hitéletet annak esetleges ellentmondásaival, netán humoros oldalaival együtt. A kiadvány további érdekessége, erénye, hogy annak fontos üzeneteit vidéki lelkészektől idézik. A könyvről szóló kritikában olvashatjuk az Evangélikus Élet hetilapban: „…néhány vidéki evangélikus gyülekezet (Balassagyarmat, Szécsény, Ipolyvece, Ipolyszög) lelkésze szólaltatja meg benne hitvallásosan a 21. század elejének dilemmái által is meghatározott üzenetét; egyetemes, hiszen a legelemibb emberi – és köztük vallási – kérdések mélyét igyekszik megvilágítani.”