Év könyvei a Facebook atyjától

Egy éve újévi fogadalomként indult és mára több százezer követője lett Mark Zuckerberg a Year of Books könyvklubjának. Az évfordulón kiderült, hogy mik a Facebook-atyjának kedvenc könyvei.

Újévi fogadalomként elindította a világ legnagyobb internetes könyvklubját a Facebook alapítója. Mark Zuckerberg ezzel nemcsak az olvasást népszerűsíti – írtuk mindezt egy éve. Az internetguru erre létre is hozta a Year of Books (Az Év könyvei) oldalt, melyen azóta minden második héten új olvasmányokat vitattak meg az érdeklődők. Több mint hatszázezer követő gyűlt össze a könyvklubban, így bőven akadtak könyvötletek és vélemények az egyes művekről.
„A könyvek nemcsak az egyes témákban segítenek elmélyülni, de általuk magunkat is jobban megismerhetjük” – hangsúlyozta a Facebook-alapítója.  
Az inc.com pedig közben össze is szedte, hogy Zuckerberg tavaly milyen olvasmányokkal próbálta még inkább megismerni magát. Mint kiderült a legkedveltebb olvasmányai az ismeretterjesztő (non-fiction) kategóriába sorolhatók.
Az öt kedvenc könyve közül a legtöbbször Moisés Naím The End of Power című könyvét emlegette, amely a hatalom, a hatalmi központok eltolódásait és változásait vizsgálta. Zuckerbergnek hála egyébként a kötet több mint negyvennégyezer hellyel ugrott előre az Amazon könyvértékesítési rangsorában. Emellett sokat beszélt még Steven Pinker: The Better Angels of Our Nature című könyvről, ami az erőszak csökkenéséről szól, valamint Hank Paulson: Dealing With China című Kínát bemutató, és Eula Biss: On Immunity: An Inoculation, azaz az oltásokról szóló kötetéről is.
Két magyar nyelven is megjelent könyv is szerepel Zuckerberg kedvenc listáján. Az egyik Henry Kissinger Világrend című kötete, a másik pedig Yuval Noah Harari Sapiense - Az emberiség rövid története című könyve.
A Facebook-atyja egyelőre arról viszont még nem adott hírt, hogy idén is folytatni akarja-e a több százezer tagú könyvklubját.