Egy futballista emlékére

MEGJELENT: 2015. december 1., kedd | SZERZŐ: László T. András

Az elmúlt héten mutatták be Monika Zeitner Ahová mindenki hivatalos című könyvét, amelyet Rakaczki Péter fordított le testvérének, Rakaczki Bencének, a Diósgyőri VTK leukémiában elhunyt futballistájának emlékére.

Rakaczki Péter úgy fogalmazott, sorsszerű volt, ahogy rátalált a műre öccse halála után pár nappal egy boltban. Mint mondta, a könyv egy német kislányról szól, aki szintén leukémiában szenvedett, de nem tudták meggyógyítani és meghalt. Szerinte számos párhuzam van a két életút között. Hozzátette, a német szerző maga a kislány édesanyja, továbbá a könyvből származó bevétel ötven-ötven százalékos arányban két alapítványhoz kerül majd, ez a garancia arra, hogy a befolyt összeg jó helyre jusson.     
Fuhrmann Géza, a DVTK utánpótlási szervezési igazgatója elmondta, hogy a Rakaczki Bencéről elnevezett alapítvány ebben az évben jött létre. Fő célja, hogy a húsz évesen elhunyt kapus emlékét ápolják, illetve segítsék a miskolci sportolókat és azokat a gyerekeket, akik hasonló betegségben szenvednek. A könyv bevételéből a sportoló tiszteletére emlékkiállítást szerveznek majd.
Rakaczki Bence hosszan tartó betegség után tavaly januárban hunyt el. 2012-ben, tizennyolc évesen került a DVTK felnőtt keretébe, akkor az utolsó négy tavaszi bajnoki mérkőzésen védte a csapat kapuját.


Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét