Anne válaszúton

Az Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra műsorukra tűzik, az olvasók pedig újra és újra kezükbe veszik a magával ragadó sorozat könyveit.
Lucy Maud Montgomery nyolc kötetből álló könyvsorozata egy kedves, megható történetet tár elénk, igazán szerethető karakterekkel. Az Anne válaszúton a sorozat harmadik kötete.


„Az élet annyit, de annyit tartogat a számunkra, ha van szemünk, hogy meglássuk, szívünk, hogy szeressük, és kezünk, hogy érte nyúljunk; annyi örömünket lelhetjük férfiban és nőben, művészetben és irodalomban, és még sok másban, amiért hálásak lehetünk.”
A harmadik kötet Anne sorsát követi tovább, immár egyetemi évei során. Anne egy időre maga mögött hagyja Prince Edward-szigetét a kingsporti Redmond College kedvéért. Rendkívül érdekes a századforduló Kanadájának egyetemi világa, mindenekelőtt azért, mert akkoriban kezdett elterjedni a női hallgatók képzése. A regény azonban a diákélet színes, eseménydús leírása mellett Anne érzelmi életének bonyodalmait tárja föl. Nemcsak matematikából, görögből és más tárgyakból vesz órákat, hanem fontos dolgokat tanul az életről és a szerelemről egyaránt. A vörös hajú kamaszlány igen csinos hajadon lett. Barátnőjével Priscillával beköltözik Patty Házába, befogad egy kóbor macskát, ötször megkérik a kezét, ezeket a lánykéréseket azonban rendre visszautasítja. Egész idő alatt azon tűnődik, miért akarja Gilbert Blythe elrontani tökéletes barátságukat azzal, hogy folyton
a szerelemről mesél. Az egyetemen nemcsak arra készül fel, hogy milyen munkát fog végezni a későbbiekben, hanem egész életére kiható döntések előtt áll.
Hogyan alakul Anne kapcsolata a hűséges gyerekkori baráttal, a szerelmesen és kitartóan várakozó Gilbert Blythe-tal? Vagy feledve őt Roy Gardnert, a jóképű és dúsgazdag férfit választja, akit megálmodott magának? Anne válaszúton áll: a felnőttét első komoly döntéseit kell meghoznia. Anne megőrzi jellemének tisztaságát és életvidámságát, természetesen ebben a részben is sorozatos bonyodalmakat okoz, az őt annyira jellemző merő jó szándékából, segíteni akarásából kifolyólag. Egy dolog azonban biztos: a szándék minden átmeneti nehézség ellenére valósággá válik, ha olyan lány veszi kezébe az ügyeket, mint Anne Shirley.