Radikális anyaság

Paula Borner 9 hónap című könyvét akár a mai Magyarország fiatal generációinak nevében is írhatta volna. Azok nevében, akik valahol nagyon is készülnek a családalapításra, mi több, már bele is fogtak, de valahogy mégis úgy érzik, hogy ennek a „projektnek” nem szabad elvenni tőlük valami mást, amit talán meg se tudnak fogalmazni. Mert azt még ezek a mai húszas, harmincas fiatalok sem merik sokszor kimondani, hogy bizonyos szempontból legbelül még ők maguk is gyermekek.

A bevezetőben elindított gondolatot pedig még azzal toldanám meg Paula Borner regénye kapcsán, hogy vélhetően világtrend, hogy a mai ifjú nemzedékek nem véletlenül késleltetik az emberiség utánpótlásáról szóló „kötelességüket”, véleményem szerint óvatosságuk mögött félelmek egész sora húzódik. A 9 hónap című kötetben mindez jól láthatóan leírattatik. A fiataloknak privilégiumaként betudott felhőtlen és felelőtlen szabadosság és élvhajhászás, kalandvágyás, kalandozás, szemérmetlenül kitárulkozó és mégis nagyon is befelé forduló lelkület, no meg persze sok-sok szerelem, sok-sok buli és sok-sok meggondolatlan tett. A regény főhőse is ezekben leledzik, Sonia egy szebb dúvad rockklub pultosaként élte élete ezen marós éveit. Kedvelte az éjszakázást, a rockkoncerteket, a hajnalig tartó házibulikat, fogyasztgatott ezt-azt és nem tiltakozott, amikor szerelemre hívta őt a sors. Aztán ugyanez a sors másra is hívta, mégpedig egy rendes családi életre, benne egy kedves férjjel és két szép gyermekkel.  Ez az új életforma gyökeresen megváltoztatja, az addig vamp életét, és életvezetése, mindennapjai teljesen más ritmusban folynak, immár New York egy nyugodtabb negyedében. Sonia-nak meg kell várnia, míg a srácok felnőnek annyira, hogy már óvodába mehessenek, és ő végre kitörhessen a pelenkázók, bébiételek, cumisüvegek, babakocsik, játszóterek nyújtotta jellegzetes bár örömteli, ugyanakkor más szempontból mégis eléggé mókuskerék világából. A várva várt új időszak azonban éppen, hogy elkezdődik, amikor Sonia valami egész váratlan hírt kap egy terhességi teszt használata után: ismét babát vár. A történet innen lesz igazán izgalmas, hiszen egy kisebbfajta pánikroham hullám sújt le Sonia-ra, aki ekkor átgondolja addig életét, céljait, vágyait és lehetőségeit és a lehető legváratlanabb változat mellett dönt.

Paula Borner radikálisnak is mondható regényében mindent úgy közölnek a szereplők, ahogy azt a valóságban is szokták a kissé elnyúzott és szabadszájú, de humoruknál lévő kismamák, anyukák. Legyen szó éppen a terhesség női testre gyakorolt semmire se hasonlító hatásairól, a szexről vagy a férfiúi nem méregerős kritikájáról. A kendőzetlen hangnem csupán a megértetést segíti, nem degradálja le a témát: az anyaság és a nőiség örök belső párharcát.