Igyon történelmet!

Érdekes, hogy mindennapi téma és eleddig még csak keveseknek jutott eszébe, hogy az italok történetén keresztül vezesse le az emberiség történelmét. Tom Standage így tett és a Hat pohár világtörténelem című kötetében az elmúlt évezredek civilizációs állomásaihoz egy-egy népszerű italfajtát rendelt.

A történelem megvizsgálható az emberiség legkedvesebb italainak történetén keresztül is. Aki kételkedne ebben az állításban, az legyen merész és gondolja csak végig, hogy mi minden kötődik a borhoz, a sörhöz, az égetett szeszekhez, a kávéhoz, a teához és a kólához. A sajátságos megközelítés egyedi megvilágításba helyezi a világtörténelem ismert folyamatait, fordulatait.  A hat italféle a maga kultúrtörténetével hűségesen kísérte végig az emberiség harcait, háborúit, felfedezéseit, társadalmi változásait.  Természetesen a bor a leginkább időtálló ital, de a sörnek sem kell szégyenkeznie, amaz is komoly, évezredekben mérhető időtávolságban kell mérni kultuszát. A kávé és a tea hódító útja szintén fontos és meghatározó italfajtaként indult és tart  a mai napig. A legfiatalabb ital természetesen a kóla, mely tipikusan huszadik századi attribútum, jelkép.
Tom Standage komoly angol szaktekintély, aki írói, újságírói pályája során számos alkalommal publikált a nagy befolyást adó The Guardian üzleti szerkesztőjeként.  S miként ebben a most tárgyalt művében, úgy Standage legtöbb munkájában fontos elem a tudomány és technika vonatkozásában a történelmi analógia. De ugyanígy jelentős elemzéseket tett közzé az író az újságírás technológiai fejlődése témakörben is. Standage „alapos, mint egy fogorvos”, s mint bősz angolnak nagy kedvence lehet a tea és a sör, de a többi félét sem hanyagolja új könyvében. Egy biztos, ha ezt a kötetet vesszük kezünkbe, szomjasak leszünk, tehát tegyünk le az asztalra magunk mellé egy pohár finom italt, választék van bőven.