Tudás-vulkánok, bolygók, delfinek

Világnagy tudásokra predesztináló világunkban olykor már magunk sem érzékeljük annak normáját, mikor és miként, miért és mennyire kell tudásra szert tennie annak, aki csak kezdi iskoláit, alapszinten ismerkedik a létező világ változataival, sodrásaival, tüneményeivel.
Ámde kopogtat a gyermek, éppen félnyolc éves…, s fölteszi a kérdést: mitől rozsdásbarna a Mars, mikor láthat ő is már Halley-üstököst, miért nem spirál alakú a Tejút rendszere…? S akkor ott állunk bávatagon, most honnan is kéne az információ, miért zaklat ilyen (már rég elfeledett) tudások tesztjeivel…

Kép forrása

Mindentudók
Ha őszinte szégyenünkben gyorsan bekopogjuk a keresőbe összes a kíméletlen kérdező összes kérdését, szinte másodpercek alatt büszke mindentudók lehetünk.
De vajon ekkor már célt értünk-e? Már tudja-e, s maradandóan tudja, vagy csak bólint a válaszra? S mi már tudjuk-e, mi micsoda, mivel táplálkozik a delfin, mi a különbség a cethal és a bálna, a Jupiter és a Szaturnusz légköre, a bolygóközi vonzások hőmérsékleti alapjai vagy a nem világító csillagok saját és visszavert fénye között…?
E műfajra, bizonyos korosztályi emlékanyag birtokában, bizonnyal ott az okos Természettudományi Kislexikon (1971, 1989), melyben szakszerű eligazodás mindenki számára adott, aki értelmezni képes az értelmezendőket… – de a naponta frissülő űrkutatási és bolygótudományi ismeretanyag éppenséggel hajlamos kínos tisztázatlanságok felé terelni bennünket, s ha ebben éppen alapiskolás tévedések nyújtanak kapaszkodót, az tisztán presztízsveszteség. 
Emiatt is üdvös megoldás, hogy a német-francia típusú ismeretközlő tudományosság hazai előfutárai közé kerülhetett az a sorozat, melyet a Mi Micsoda címmel indított útjára a Tesloff Babilon Kiadó. 

Kép forrása

Bolygók, bálnák, delfinek
A most megjelenő újabb kötetekben Christina Braun munkáival találkozhatunk, s egyúttal olyasfajta kínálattal, mely leplezetlenül épít a felnőttes mindentudásra és a tájékozódó kisiskolás érdeklődésre. A Bolygók című kötetben például a (hozzávetőlegesen 7-10 éves korcsoport) gyermeki téma-orientációjának egyik kiemelt területével ismerkedhetünk, melyhez „kalauzként” Edi segít, aki földönkívüli, mosolygósan zöldi lény, kis űrjárgánnyal, kérdésekkel és eligazító információkkal, no meg időnként „tanítónénisen” korrekt tesztkérdésekkel is, melyek az olvasni már kezdő, saját tempóban lapozgatni már hajlamos, rövid sorokat befogadni is képes gyermek számára érdekes, érdemleges és próbára tevő komolyságú ismeretanyaggal kecsegtetnek. A másik, Bálnák és delfinek kötet tudásközvetítője Fini, aki egyenesen a bálnák kies és ismeretlen világába invitál, akik a Jeges-tenger vagy a Csendes-óceán vizein kalandoznak a maguk 18 vagy 33 méteres terjedelmében, csekély kétszáz tonnás kivitelben akár…, s mintegy kilencven fajtával szédítik a hajósokat vagy hozzáértőket…

Kép forrása

A tudni érdemes tudás
A kötetek zsánere a lapozhatóság, a kibetűzhetőség, a megkülönböztetés és hasonlóság játéka. A köztesség képviselői, a gyarapodó ismeretek, a bontakozó fantázia, az egzaktumok iránti befogadás, a tudni vágyás fókuszába emelődő részkérdések iránti fogékonyság kiszolgálói. Színesek, virgoncak, lazák és érdekesek. Bőségesek is, nem háromperces mesék, hanem évekre szóló és személyes tájékozódás kézikönyvei. Érdemi tudásra, érzékeny kíváncsiságra, befogadásra kész lelkesültségre épülnek, de nem zsarolnak a tudatlanság vádjával, hanem bekukucskálni hívogatnak, elmesélni-elbeszélni merészségre késztetnek, lerajzolni csábítanak, s magát a tudni érdemes tudást népszerűsítik.
Éppen ezért valók abba a tudástárba, mely nem a Nagytudományok, hanem az érdemi érdeklődések felé indít, a befogadható mennyiségre is tekintettel van, a betűméret és sorhosszak kimért arányosságával a közvetlenséget is magába foglalja. 
A most megjelenő újabb opuszok a Természet megannyi összefüggésébe, a Vulkánok tapasztalati világába vonzanak a résztvevő megfigyelő pillantásával, illetve a Mi Micsoda világ egyéb nyílt titkait. Kisgyermekes szülőnek, vagy nagyfelnőttes gyermeknek lenni így már jóval könnyebb. S előbb-utóbb még arra is fény derül, hogy a Ki Kicsodák előtt mégis érdemesebb a micsodákok csodáira rácsodálkozni!


Christina Braun: Bolygók; Bálnák és delfinek; Vulkánok; Természet. A Tesloff Babilon Kiadó, Budapest gondozásában, 2018. Mi Micsoda „Olvasó” sorozat.