A párkeresés útvesztőjében

Napjainkban egyre többen választják az elköteleződésmentes kalandokat komoly párkapcsolat helyett. Hogy mi az oka ennek a jelenségnek és hogy milyen hatással lehet ez ránk és társadalmunkra, arról komoly pszichológiai kutatások folynak.

Kép forrása

Hookup generáció
A hookup kifejezés rövid, elköteleződésmentes együttlétet jelent olyan egyének között, akik nem állnak romantikus párkapcsolati viszonyban egymással. Valójában nem újkeletű a jelenség, hiszen már az 1920-as években is létezett, majd a század végére társadalmilag is egyre elfogadottabbá vált a feminizmusnak, a születésszabályozás elterjedésének és a médiának köszönhetően. Manapság pedig olyannyira hétköznapjaink részévé vált, hogy az egyénre gyakorolt hatásokon kívül észrevétlenül a társadalmunkat is átalakítja a hookup kultúra. Manapság úgy van vele az ember: Ha sikerül, abból párkapcsolat lesz, ha nem, akkor egy jó, vagy rossz sztori, amit később elmesélünk esetleg egy jó novella, amit az utókornak hagyunk. 
Erről szól Tóth Anikó Dóra Jobbra húzott történetek: szex, szerelem, Tinder című könyve. Igazán hálás téma és tanulságos olvasmány mindkét nem ifjú képviselőinek.

Kép forrása


A Tinder fonala
Generációnkban kevésbé divatos randizni, inkább csak „Tinderezünk”, „összefutunk”, „kavarunk”, vagy azt mondjuk „valami alakul köztünk”, nem igazán definiáljuk, hogy pontosan mi. Ez egyrészt lazábbá teszi az ismerkedést, másrészt viszont a klasszikus párkapcsolat egyre kevésbé népszerű. 
A 21. századra a hatalmas informatikai fejlődés következményeként teljesen megváltoztak a fiatalok párkeresési, ismerkedési szokásai. Az okos-telefonok „robbantották a piacot”, és az internetről letöltött applikáció segítségével, ki-ki eldöntheti néhány perc alatt, hogy a telefonja képernyőjén megjelenő személy elnyeri-e a tetszését. Már nem kell párkeresési oldalakat felkeresni, többszöri találkozással „tapogatódzni”, hogy a kiszemelt célszemély megfelel-e a társra vágyó ízlésének. Elég egy jobbra húzás, a Tinder nevű applikáción, és ha tetszik valaki a felhasználónak, akkor ez az ún. match tovább viszi majd azon az úton, hogy az ekkor még kizárólag külsőre vonzónak talált „sráccal vagy csajjal” jó esetben értékesebb kapcsolatot, hosszabb és tartósabb ismeretséget alakítson ki. Persze ha nem „jön be a dolog”, akkor nem érdemes kísérletezni, mert már a kezdet kezdetén érdemes balra húzni az illetőt.

Kép forrása

Ismerkedés után
A szerző jó ismerője ennek a technikának, hiszen maga is ezen az ismerkedési formán keresztül találkozott a férjével. Mostani riportkönyvében a tinderezők széles táborának néhány tagjával készített interjút, többnyire rögzítve a kapcsolatban résztvevő mindkét fél tapasztalatát, érzéseit. Gyakorta előfordul, hogy az ismerkedés után nem jó irányba futnak a dolgok. Ilyen is akad a történetek között, amikor a sarokba szorított lány, még a férfi agresszivitását is kénytelen volt eltűrni, mert egy olyan helyre mentek, ahonnan semmiféle szabadulási lehetősége nem volt. Ám végződhetnek szerelemmel, őszinte érzések kialakulásával is ezek az ismeretségek, ezekből is bemutat jó néhány, példaértékű kapcsolatot a szerző. 
Felgyorsult világunkban érdemes teret adni ennek az ismerkedési formának, hiszen sem nem jobb, sem nem rosszabb, mint a hagyományos párkeresési gyakorlat. Mindazok figyelmére érdemes, akik szeretnék mielőbb megtalálni a társukat.