Régi galaxis, új történetek. Star Wars: Visions

Kevés filmes franchise van, ami akkora rajongótábort és annyi meghódított generációt tudhat magáénak, mint a George Lucas által megálmodott Star Wars világa. A mindenki által jól ismert messzi-messzi galaxis évtizedeken keresztül kápráztatott el minket a látványával, karaktereivel és történeteivel. A Skywalker név beégett a köztudatba, a Disney pedig tesz róla, hogy ez így is maradjon. Most például egy rendkívül izgalmas új projekttel, a Star Wars: Visions névre keresztelt újfajta, kulturálisan sokszínű produkcióval. 

Kép forrása

Az egér a főnök
Amikor 2012-ben a Disney több, mint négymilliárd dollárért (akkori árfolyamon nagyjából ezermilliárd forint) felvásárolta a LucasFilmet, ezzel megszerezve a Star Wars – és az Indiana Jones – világának jogait, sejteni lehetett, hogy a stúdió nem pusztán örökségvédelmi okokból teszi ezt, hanem bizony komoly befektetésre készül. Ennek fényében ki is bővítették a már jól ismert hat filmes duplatrilógiát egy újabbal, igaz, a Rey, Finn és Kylo Renn által fémjelzett folytatás erősen megosztotta a franchise szerelmeseit. 

Ezzel párhuzamosan azonban a stúdió emelt a téten, és az általuk felfuttatni kívánt Disney+ streamingszolgáltatás piacvezetővé tétele érdekében számos új, az adott világban játszódó projekt érkezését jelentette be. Így jutott el a rajongókhoz például az élőszereplős, „The Mandalorian” sorozat, amely a hetedik-nyolcadik-kilencedik résszel ellentétben óriási sikert aratott. Látván pedig, hogy van kereslet Star Wars témájú sorozatokra és egyéb projektekre, a stúdió folytatva az irányt, újabb izgalmas kalandokra invitálta az Erő szerelmeseit. Kilépve a dogmatikus kánonból, ezúttal egy egészen izgalmas projektet dobott piacra a Disney, amikor is életre hívta a Star Wars: Visiont. De lássuk mi is ez pontosan. 

Kép forrása

Kilenc mesemondó, kilenc történet
Tavaly december tizedikén, a Disney befektetői napon Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke bejelentette, hogy az eddigiektől egészen eltérő módon, a kulturális sokszínűséget megszólítva, ezúttal japán anime formátumban tér majd vissza a Star Wars. A projekt lényege, hogy a Disney felkért hét különböző japán anime stúdiót - Kamikaze Douga, Studio Colorido, Geno Studio, Trigger, Kinema Citrus, Production I.G, Science Saru – hogy készítsék el saját Star Wars kistörténetüket, teljesen szabadon. 

A történeteknek nem feltétlenül kell igazodniuk sem az eredeti kánon világához, sem egymáshoz, nem kell, hogy illeszkedjenek az eredeti történet idővonalához, valamint minden stúdió szabad kezet kapott, hogy a saját megálmodott képi világát valósítsa meg. Ennek köszönhetően kaptunk kilenc, egymással nem összefüggő, sőt, mind képi világban, mind karakterekben, mind gyakorlatilag minden részletben teljesen eltérő, kevesebb, mint húsz perces történetet, amelyekben mindössze egyetlen dolog közös: a George Lucas által megálmodott univerzumot veszik alapul. 

Kép forrása

Nem vénnek való vidék
Lesz itt tehát minden. Azt talán rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy ez az antológia-sorozat nem a régivágású, keménykalapos, Luke és Vader-központú szigorú Csillagok Háborúja rajongóknak szól. Az anime műfaj egyrészt önmagában is hordoz olyan klasszikus stíluselemeket, amik egyeseknek nehezebben emészthetőek, másrészt a stúdióknak sem kellett kétszer mondani, hogy szabad kezük van. 

Bar vannak olyan részek, amelyeket elhelyeztek a Skywalker-idővonalon – mint például a Baljós Árnyak előtt játszódó The Elder, amely a jedi mesterek és padavanjaik viszonyát vizsgálja, vagy a birodalom bukása után játszódó The Ninth Jedi – sok olyan történet van, amely teljesen felrúgja a szabályokat. És alapvetően ez így is van jól, ugyanis pont ez volt a projekt célja. 

A Star Wars: Visions azt hivatott bemutatni, hogy ugyanazt a galaxist egy másik kultúra perspektívája hogyan tudja színesíteni, ábrázolni és önmaga ízlésére formálni. Ezzel pedig alapvetően nincs is semmi baj, hisz emellett a Mandaloriannal és az egyéb extra filmekkel a konzervatívabb rajongók igényei is ki vannak elégítve. (Tegyük hozzá, hogy sokak szerint van is mit kárpótolnia a stúdiónak az új trilógia miatt.)

Kép forrása

Olvashatunk is
Jó hír emellett azon bibliofileknek is van, akik inkább olvasva szereznének új Star Wars élményeket, ugyanis a kiadott kilenc rövidepizód eredetileg tíz lett volna, de végül a tizedik történet regény formájában fog megjelenni idén ősszel, és a Ronin címet fogja viselni. Ez alapján egyébként sejthető, hogy cselekménye az első Visions kisfilmmel, a „The Duel” azaz „A párbaj” címet viselő alkotással lesz hasonlatos. 

A Star Wars: Visions tehát elindult, a kilenc rövid történet megtekinthető a Disney+ streamingfelületén, egyelőre japán és angol szinkronnal. 

A projektnek pedig egyelőre kedvező a visszhangja, ugyanis a mértékadó imdb oldalon hatezer értékelést követően 7,4 csillaga van a 10-ből, míg a szintén sokak által alapul vett Rotten Tomatoes-on 95- és 74%-on áll. Előbbi a kritikusok-, utóbbi az átlagnézők értékelése.

Azoknak pedig akiknek kevésbé befogadható jelenség ahogy fekete-fehérben egy fénykard-esernyővel repül a levegőben a morcos főgonosz, a szamuráj főhős pedig elmormol egy „arigatou ko sai mas”-t mielőtt szó nélkül helyretenné a környék összes rosszarcú banditáját, vagy épp hogy a kékhajú srác az űrben kiabálva, egy X szárnyúról lefelé lógva küzd meg a rózsaszín hajú csápos főgonosszal, nem biztos, hogy a Star Wars: Visions lesz a legjobb kedd esti program.