Ki írta a Dűne zenéjét?

MEGJELENT: 2019. július 11., csütörtök | SZERZŐ: Szikszai Norbert

A kaliforniai Toto zenekar nemrég ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját, aminek kapcsán albummal is jelentkeztek, továbbá hazánkba is ellátogattak néhány hete. A nevüket és a hatalmas slágereket világszerte ismerik, viszont néhány érdekességről maximum a fanatikus rajongóknak van tudomásuk. Most azonban magunk is beavatást nyerhetünk.

Kép forrása

Mindent mindenkinek
Kezdjük először talán az elnevezéssel. Sokunknak a szerencsejáték mellett Óz-ból a kutya juthat eszünkbe, azonban egy latin kifejezéssel állunk szemben, aminek a jelentése „mindenre kiterjedő”. A legkézenfekvőbb ez lehet, hiszen az alapítótagok eredetileg sessionzenészek, akik a megalakulás előtt abból keresték a kenyerüket, hogy más előadók lemezfelvételeinél közreműködtek. Az egyik alapítót, Steven Lukathert egyszer megkérdezték, hogy kiknek az albumain játszott már, a válasza az volt, hogy sokkal egyszerűbb lenne felsorolni azt, hogy kién nem. 
Az egyik legjobb élő gitárosként is aposztrofált tagot a magyarországi koncertek után sokan próbálták már meginterjúvolni, azonban az alkoholos feszültséglevezetés valahogy mindig meggátolta ezt. Igen, a nagyság terhét valahogy el kell viselni. Michael Jackson Beat It című dalában a fergeteges és egyik legjobbnak tartott szólót Eddie Van Halen játssza, a ritmusgitárt viszont Lukather kezeli, ezt is kevesen tudják, pedig nagyban hozzájárul a zene lendületéhez. 

Kép forrása

Filmek és zenék
Első albumuk eredetileg talán csak egy kísérlet volt, egyszerinek szánták, úgymond saját ötleteik összefoglalásaként, azonban olyan nagy siker lett, hogy nem volt visszaút. A negyedik, egyszerűen IV-nek elkeresztelt lemezükön hallható a Rosanna című sláger, amit egyenesen a színésznőnek, Rosanna Arquettnek írtak, vagy az Afrika, ami előtt 1984-ben leborult minden zeneszerető, jöttek is szép számmal a Grammy díjak, majd a megannyi feldolgozás, persze soha meg nem közelítve az eredetit. 
Őket kérték fel Frank Herbert Dűne című örökbecsű regényének megfilmesítésekor, hogy készítsék el a mozi zenéjét. Az anyag nem sikerült rosszul, bár ezt követően nem foglalkoztak filmzenékkel, viszont az megesett, hogy filmből merítettek ihletet. Ilyen például a 99 című dal, amit George Lucas THX1138 kultuszműve alapján írtak. A zeneszám nagyszerű, élőben mégis maximum részleteket játszanak belőle, mert nem tartozik Lukather kedvencei közé. 

Kép forrása

Feloszlott és újjáalakult
A sikereket persze sokszor ború árnyékolta be, érdemes megemlíteni a Porcaro testvéreket, akik közül mára csupán egyikük él. Jeff 1992 augusztusában halt meg a saját kertjében. A hivatalos állásfoglalás szerint a kokainnal nem bírt már a szíve. 2015-ben Mike szervezete adta fel az évek óta tartó harcot, amit az izomsorvadással vívott. A Toto ezt megelőzően tulajdonképpen feloszlott, a tehetséges basszusgitáros megsegítésére alakultak ujjá. 2014-ben egy régi, és csupán egy albumon szereplő énekes, Fergie Frederiksen hunyt el májrákban. 
A zenekar a haláleseteken túl is számos tagcserén esett át, az állandó zenészek csupán a már említett Lukather, illetve a billentyűs, David Paich. Simon Phillips sem csak egyszer segítette ki őket lemezfelvétel vagy turné közben, karakteres játéka mindig felismerhető. Jellemző volt rá, hogy amikor a nyolcvanas években Mike Oldfield albumain közreműködött, játéka teljesen átdefiniálta az eredeti felvételeket, iszonyú erőt és dinamikát tett hozzá. 
A Toto hagyatékát elsősorban Steve Lukather ápolja, albumaikat szinte folyamatosan felújítják, újrakeverik, referenciának betudható koncertjeik anyagát pedig szinte minden korszakukban felleljük, legutóbb a kilencvenes évek elején, a Montreaux-i jazz-fesztiválon készült felvételük került terítékre. 
Amennyiben eddig csak a nagy slágerekre figyeltünk, érdemes kicsit mélyebben elmerülni zenéjükben, ami ugyan mindenki számára befogadható, viszont aprólékosan kimunkált, igényes és korántsem felületes.
Megosztás

Egypercesek

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

A döntőbizottság a japán szerzőt a kortárs irodalmi hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el

Először kapta bolgár író a Nemzetközi Booker-díjat

Goszpodinov elmondta, hogy a regényt 2016-ban kezdte írni, abban az évben, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök, és megrendezték a Brexit-szavazást Nagy-Britanniában

Újabb könyvet cenzúráztak Amerikában

A verset egy szülő panasza nyomán távolították el

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

A könyvet visszaszolgáltató olvasó elvileg 1756 dollárral (610 530 forinttal) adósa a könyvtárnak

Salman Rushdie ismét köztünk

A világhírű író jól van, olyannyira, hogy új könyvön is dolgozik