Hát már ilyen is van: Megjelent a hivatalos Netflix-szakácskönyv

Magát a Netflixet 2024-ben talán már senkinek nem kell bemutatni. A streamingóriás jött, látott és győzött, ugyanis nemcsak, hogy pár év leforgása alatt a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát, de ezzel párhuzamosan teljesen át is alakította a tartalomfogyasztási szokásainkat. A televízió és a mozikultúra a múlté, a streaming a jelen. A Netflix tehát az életünk mindennapi részévé vált, arra azonban talán még így is kevesen számíthattak, hogy egyszer majd hivatalos szakácskönyvünk is lesz belőle. Hogy ez egy hiánypótló alkotás vagy inkább szürreális jelenség, azt pedig mindenki döntse el maga. 

Kép forrása

A szezon hatalma

Aki rutinos karácsonyi könyvvásárló, annak már korábban is feltűnhetett a jelenség, hogy a legnagyobb könyvesboltokban az ünnepek előtt számtalan színes-szagos újdonság jelenik meg hirtelen. Újrakiadások, hirtelen bestsellerek és jól időzített önéletrajzi könyvek árasztják el a polcokat, valamint természetesen a jól ismert filmes sikerfranchise-ok és egyéb bejáratott márkanevek végtelen kombinációja sem maradhat el ilyenkor valamilyen „megújult” formában, hogy mankója legyen minden bizonytalan ajándékvásárlónak. Mindezek mellett az is ismert jelenség, hogy az év ezen részén a külső, és a megjelenés bizony sokszor többet nyom a latban, mint a tényleges tartalom. Könyvet borítójáról, ugye. Feltételezhetőleg tehát nem véletlen, hogy épp ebben az időszakban jelent meg az egyébként tényleg nagyon megnyerő és minőségi külsővel rendelkező „A hivatalos Netflix-szakácskönyv” címet viselő iromány sem. No, persze ne zárjuk ki a lehetőségét, hogy tényleg jelentős felvevőbázist megcélozva, egy igazán nagy piaci rés tömődött most be, és a műre akkor is jelentős lenne a kereslet, ha a nyári uborkaszezonban dobták volna ki. Hagyjuk inkább nyitva ezt a kérdést.

Kép forrása

Kedvenc műsoraink ételei. Legalábbis majdnem

Azonnal felmerül a kérdés, hogy hol találkozhat egy műsorszolgáltató oldal és egy szakácskönyv, a válasz pedig alap esetben adja is magát: a könyv útmutató lehet az adott műsorokban bemutatott ételek elkészítéséhez. Ez a gondolatiság már korábban is alapjául szolgált néhány receptgyűjteménynek, gondoljunk csak például a Jóbarátok szakácskönyvre, amely a legendás sorozat ikonikus ételeinek elkészítésébe enged betekintést, vagy épp a szintén hatalmas kultusszal rendelkező Downton Abbey-hez tartozó hivatalos szakácskönyvre, amely a sorozatban bemutatott ételek mellett, annak úrias, magasztos világát is hivatott megidézni. Adja tehát magát, hogy a Netflix hivatalos szakácskönyve is ugyanezt a célt tűzte ki magának, ám a valóság nem egészen ez. 

A könyv receptjei lényegében 3 nagy témát ölelnek át. Egyrészről valóban szerepelnek benne „hivatalos”, valamely filmben vagy sorozatban bemutatott vagy megemlített ételek, mint például az Emily Párizsban című szériában felemlegetett Gabriel coq au vinje – ami ugye olyan jó, hogy Gérard legszívesebben megkérte volna a séf kezét. Másrészről olyan fogások, melyek csak az adott mű világát hivatottak megidézni, így a könyv szerint tökéletesek egy sorozatnéző tematikus vendégvárásra. Ilyen mondjuk egy kis garnélás szendvicsfalat vagy egy kardamomos scone, amely a Bridgerton arisztokratikus atmoszféráját teremti meg az asztalon. Mindezek mellett azonban a harmadik kategória olyan ételeket tartalmaz, amelyek szinte csak egy szóviccel, vagy egy kicsit beleerőltetve tudnak kapcsolódni valamelyik ikonikus filmhez vagy sorozathoz. Jó példa erre a ropogós „üveghagyma”-karikák (amik lényegében sima hagymakarikák), a Tőrbe Ejtve – Az üveghagyma című filmhez kapcsolva. A magyar fordítás egyébként amennyire lehet legalább óv minket, ugyanis az eredeti angol verzióval szemben a harmadik kategória erőltetett névadásainak csak a töredékét vette át. Az eredeti verzióban azonban sajnos érzésre a harmadik kategória a legdominánsabb tartalom. 

Kép forrása

Az izzadtságszagon túl

Felmerülhet a kérdés, hogy ha levesszük a beleerőltetett logikai kapcsolatokat és a sántikáló tematikát, ami koherens egésszé kellene, hogy tegye a könyvet, miközben indokolja is valamely szinten annak létrejöttét, mégis mi marad. Nos, meglepő módon egy rendkívül igényes, szép, és jó minőségű szakácskönyv, teljesen véletlenszerű és egymáshoz nem kapcsolódó, de helyenként rendkívül izgalmas receptekkel. A keményfedeles borítón túl, minden egyes oldal kiemelkedő minőségű papírból, hozzáértő dizájnerek által tudatosan megtervezett arculattal és küllemmel rendelkező stílussal és profi fotós(ok) által elkészített gyönyörű illusztrációkkal rendelkező szakácskönyvet találunk, amely minden receptet egy rövid, az adott műsorhoz kapcsolódó bevezető szöveggel nyit, és valóban képes arra, hogy valós kulináris izgalmakkal is megajándékozza az olvasót. Ezért pedig főleg Anna Painter „kulináris alkotó, stratéga, író és receptalkotó”, egyben a könyv szerzője a felelős. 

Összességében tehát még jól is hangzik a hivatalos Netflix-szakácskönyv, ami még akár arra is képes lehet, hogy valóban értékes eleme legyen a könyvespolcunknak, dacára a téma és a tartalom közti diszharmóniának. Az igazi nehezítő körülmény azonban az, hogy a minőségnek bizony ára van. A legtöbb könyvesboltban a mű jelenleg 12 és 15 ezer forint között mozog, ami lássuk be, nem kevés egy olyan szakácskönyvért, aminek rendkívül véleményes a célközönsége. Az a célközönsége, amely önmagában is igazán ironikus, hiszen összeállt egy fiatalok körében népszerű, folyamatosan egyre nagyobb teret nyerő márkanév, amely ráadásul zászlóshajója a digitális tartalomfogyasztásnak, egy fiatalok körében (is?) kimondottan hanyatló műfajjal, az analóg szakácskönyvekkel. Mindezt ráadásul jó drágán. A hivatalos Netflix-szakácskönyv tehát itt van, már csak az a kérdés, hogy meddig fogunk beszélni róla.