Magna Charta itt is, ott is

A 444 híre szerint a kenti járási tanács könyvtárában rábukkantak az angol alkotmányfejlődés legfontosabb dokumentuma, az 1215-ös Magna Charta egy eddig ismeretlen változatára. A könyv értéke 10 millió font körül lehet, ami mostani árfolyamon több, mint 4 milliárd forint.

Sandwich szerencséje

A London Evening Standard cikkére hivatkozva a magyar portál beszámol arról, hogy történelmi szempontból is fontos a felfedezés, ugyanis a dokumentumot Sandwich városa kapta, ami elég pici volt akkor is. Ez arra utal, hogy több másolat készülhetett a Magna Chartáról, mint azt eddig gondolták. Eddig azt hitték, hogy csak ötven városnak és kikötőnek jutott a királyi jognyilatkozat egy-egy másolatából, amiből egyébként huszonnégy maradt meg máig. Ha viszont jutott Sandwichnek is, akkor szélesebb lehetett a kör.

Négy Charta
Ugyanakkor – bár erről nem ír a 444 – éppen most zajlik az előkészítése Londonban annak a nagyszabású alkotmánytörténeti kiállításnak, amelynek szervezése során, február 3-án először volt együtt látható a Magna Charta négy utolsó eredeti példánya. Amelyekről az imént említett ötven másolat készült. A British Library által szervezett kiállításra pontosan 1215 szerencsés léphetett be, akiket sorsolás útján választottak ki.
A kiállított dokumentumok két példányát a londoni nemzeti könyvtárban, egyet a középnyugat-angliai Lincolnban, egyet pedig a dél-angliai Salisbury székesegyház levéltárában őriznek.

Wikipédia-falikép
A British Libraryban március 13-ától szeptember 1-jéig lesz megtekinthető alkotmánytörténeti tárlaton egyébként kiállítják majd az amerikai függetlenségi nyilatkozat és a Bill of Rights egy-egy eredeti példányát is. Az amerikai történelem e két jeles dokumentumára ugyanis nagy hatással volt a Magna Charta. De – egyebek mellett – látható lesz egy tizenhárom méter hosszú falikép, amelyet a Wikipédia Magna Charta szócikke ihletett, s amely Cornelia Parker brit szobrász és installációművész irányításával készült.