Megvenni vagy kivenni

Megkezdve a nyári szünetet, valamennyi – na, jó nem valamennyi, de a legtöbb – szülő szembe kell, hogy nézzen a kérdéssel: megvásárolja vagy könyvtárból kölcsönözze ki a nyárra feladott kötelező és ajánlott olvasmányokat.  Persze, könnyű dolguk van azoknak, akik egyszerűen csak leemelik a polcról a kijelölt könyveket, mert a családi könyvtár minden fontosabb kötetet tartalmaz, így természetes, hogy ott van jobb felől, a harmadik polcon Az ember tragédiája, mellette pedig Shakespeare összes. Nem ott! Kicsit följebb. Hát ott vannak a drámák, nem látod? Persze, hogy nincsenek sorba rakva! Nem a Szabó Ervinben vagyunk…

Digitális kötetek
De mit tanácsolhatunk azoknak, akiknek a polcain nem sorakoznak a kötelező és ajánlott olvasmányok, vagy ha sorakoznak is – mit tesz isten – éppen nem azok, amelyeket Gizi néni feladott. A kérdés tehát az, vajon megvásároljuk, vagy kikölcsönözzük a könyveket?
A problémának természetesen több oldala van. Nézhetjük anyagi oldalról, nézhetjük kulturális, nevelő szempontból, és természetesen van a dolognak egy praktikus vetülete is, amely ugyancsak megkerülhetetlen.
Kezdjük mindjárt ezzel, a hétköznapi praktikummal: okos ötletnek tűnhet például egy e-könyv olvasó beszerzése, hiszen az egyszeri beruházással a család számos könyves problémája megoldódhat. E-book reader már tizenegynéhány ezer forintért kapható, ami a mai könyvárak mellett nevetségesen kevés. Az olvasóval ugyanis elképesztő könyvtárat nyerhetünk. A klasszikusnak számító irodalom – márpedig a kötelező olvasmányok nagyobb része ezek közé tartozik – ingyenesen hozzáférhető számos elektronikus könyvtárban. Arról nem is beszélve, hogy a jó könyv nem olyasvalami, ami elavulna. Az elmúlt évszázadokban keletkezett irodalmi csodák egy életre elég olvasnivalót adnak mindenkinek. Persze az újabb kötetekért, a kortárs szerzők műveiért már fizetni kell akkor is, ha e-könyvként vásároljuk meg a kiadványt. És az is tény, hogy az e-kiadvány alig valamivel olcsóbb, mint a hagyományos könyv.
Mindazonáltal a kötelező olvasmányok dolgában minden szempontból a legegyszerűbb – és egyúttal a legtöbbet járulékos haszonnal járó – választás az e-könyv. Mégsem biztos, hogy ezzel járunk a legjobban.

Személyes könyvespolc
A kötelező és ajánlott kötetek megvásárlása sem ütközik komoly akadályba. Azon túl persze, hogy ebben az esetben – a pedagógus elvárásaitól függően – akár többet is költhetünk, mintha e-könyv olvasót vettünk volna, mégsem járunk rosszabbul. Egyfelől azért nem, mert a köteteket idővel majd a kisebb gyerekek, felcseperedő unokatestvérek is elolvashatják, másfelől – és ez nyilván sokkal fontosabb – megalapozhatjuk e könyvekkel gyermekünk könyvtárát. Az ugyanis még a legkevésbé sem olvasáskedvelő gyerekek számára is világos, hogy a könyv érték, tudás és persze elég jó szórakozás. Még akkor is, ha sok gyerek számára vannak érdekesebb, vonzóbb, izgalmasabb időtöltések is. A személyes könyvtár létrejötte, a saját könyvek birtoklása mégis olyasmi, ami a könyv és az ember kapcsolatában meghatározó lehet. A személyes könyvtár – bár, ha eleinte csak néhány kötetből áll – akkor is  személyessé teszi az olvasást, egyedivé, aláhúzhatóvá, jegyzetelhetővé, szamárfülezhetővé teszi a könyvet.  És ennek az élménynek a későbbiekben még hasznát veheti a lurkó. Például rájöhet arra, hogy a könyvek tényleg jó barátok. Ha nem is hozzák vissza a labdát, mint a család kutyája…

A könyvtár csodája
A könyvtárazás mellett szólnak persze a legkomolyabb érvek. A könyvtár ugyanis nem pusztán egy-egy könyv kikölcsönzésére szolgáló könyvraktár, hanem valami egészen izgalmas és különleges közeg. A kötelező irodalmak rendszeres kikölcsönzésével így olyasmit taníthatunk meg gyermekünknek, amit semmilyen más formában nem tud megtanulni. A könyvtár a tudás és az élmény helye, csodákkal zsúfolt polcain bármire ráakadhat az érdeklődő, ami összevág aktuális gondolataival, ami választ kínál aktuális kérdéseire.
A könyvtári kölcsönzés mellett tehát nem pusztán az szól, hogy alighanem a legolcsóbb formája annak, hogy a kötelező irodalmakon átrágja magát gyermekünk, de egyúttal a legtökéletesebb lehetősége annak, hogy megmutassunk gyermekünknek egy életformát, a könyvekre épülő létezés, ma már vitathatatlanul hanyatló lehetőségét. A könyvtár, és vele együtt a nyomtatott könyv az emberi gondolat legteljesebb és legtökéletesebb megnyilvánulása. Hogy mennyire tökéletes, azt csak a könyvtárban érthetjük meg.