Foci vb vagy íróválogatott

Mostanság érthető módon az egész világ focilázban ég, köszönhetően a labdarúgó világbajnokságnak. No, de mi van azokkal, akik egyáltalán nem szeretik ezt a sportot? Egy brit felmérés szerint többségük olvas.

Egyharmadnyi olvasó
A labdarúgó világbajnokság ideje alatt készült az a brit felmérés, amely bemutatja, hogy mivel foglalkoznak azok az angolok a foci-vb ideje alatt, akik egyáltalán nem szeretik a labdarúgást. Nehéz elképzelni egy olyan nemzet tagjairól, amely lényegében a futball őshazája. Ezzel együtt azonban élnek a szigetországban jó páran, akiket egyáltalán nem érint meg az elsőszámú nemzeti sportjuk. Egy brit felmérés pedig arra volt kíváncsi, hogy ők mivel is foglalkoznak a világbajnokság ideje alatt. A kutatás szerint többségük mást néz a tv-ben, de mellettük a második legtöbben, a megkérdezettek harmincegy százaléka azt válaszolta, hogy könyvet olvas.

Modernek és klasszikusok
A felmérés kapcsán az egyik brit kiadó meg is alkotta a világbajnokságon is résztvevő ország íróiból összeálló válogatottakat is, melyben kortárs és klasszikus írók is helyet kaptak. Így került be például az angol nemzeti tizenegybe Skakespeare, Dickens, mint középpályás, J.K. Rowling és Agatha Christie, mint támadó Byron, Keats és Nick Hornby, mint védő.
Az amerikai csapatba a klasszikusok Steinbeck, Hemingway, Mark Twain, Wallace, Scott Fitzgerald mellett beválogatták olyan „fiatal” tehetségeket is, mint Updike, Roth vagy Ellison.  A németeknél csatár lett Franz Kafka, Nietzschevel és Marx-szal, de pályára léphetett Thomas Mann, Günter Grass, Remarque, Hermann Hess, de még Sigmund Freud is. A francia íróválogatottból nem hiányozhatott Jules Verne, Victor Hugo és Alexandre Dumas mellett Zola, Flaubert, Camus, Proust, de még Voltaire sem.

Híresek és hírtelenek
A spanyoloknál Cervantes és Lope de Vega a két legismertebb név, az olasz válogatottban is régi sztárok kaptak helyet, de Machiavelli, Dante és Boccaccio mellett azért jutott hely Moravianak, Econak és Pasolininek is. Az argentinoknál Hernández, Borges és Cortázar lettek a húzó nevek, a brazil válogatottból nem hiányozhatott Coelho, a kolumbiai válogatottat természetesen García Márquez vezette, míg a görögöket, naná, hogy Homérosz. Az orosz csapatban pedig igazi világsztárok játszottak: Babel, Paszternak, Tolsztoj, Dosztojevszkij, Gogol, Bulgakov, Puskin…
De, hogy kik azok a híres írók, akik a nigériai, a holland, vagy az ausztrál csapatban helyet kaptak, azt csak a legelszántabb irodalom-rajongók tudnák megmondani. Pedig lehet, hogy olvasnunk kellene néha valamit az ausztrál Tolcztól, a nigériai Habiliától, vagy bármit a holland Nooteboomtól…