Ilyen volt a budapesti Comic-Con

Talán nem állítok túl nagyot azzal, hogy a Comic Con-t mint olyant, szinte már senkinek sem kell bemutatni. Az USA-ban már legendás méreteket öltő, képregényeket és az azokat körülvevő világot középpontba állító esemény mára már tényleg világhírnek örvend. Bár a rendezvény elsősorban a képregények szerelmeseit célozza meg, valójában már egy olyan széles szubkulturális tömeg a valódi fogyasztója, hogy szinte mindenki találhat magának izgalmakat. Ez a Comic Con pedig most először Budapestre látogatott, ahol mi is kint voltunk. Ilyen volt a Comic Con szombati napja.  


Legendás karakterek között

Nagy képregény- és még annál is sokkal, de sokkal nagyobb Star Wars és Gyűrűk Ura rajongóként számomra egy percig sem volt kérdés, hogy ott a helyem az első budapesti Comic Conon. Ennek fényében, már bőven idejekorán meg is vettem, az akkor 6.500 Ft-os szombatra szóló jegyet elővételben. A rendezvénynek a Hungexpo óriási termei adtak otthont, az időpont pedig június 11-12 volt. Az érdeklődők többféle jegytípusból is választhattak egyébként. Bár én megmaradtam a sima „klasszikus” belépőnél, a leglelkesebbek plusz párezerért prémium dedikáló, vagy prémium fényképezkedős jegyet is válthattak, amelyekkel az ide látogató sztárokkal lehetett közös képet csinálni, vagy különböző relikviákat aláírattatni. 

A Comic Con műsorpalettáján ugyanis a sok kiállító és szponzorstand mellett számos előadás, workshop, kerekasztalbeszélgetés, valamint különböző popkulturális kvíz és verseny is szerepelt, melyek közül kiemelkedtek azok a kötetlen beszélgetések, amelyek legendás hollywoodi színészekkel és alakokkal történtek. Az idei Comic Con három talán legnagyobb neve a Trónok Harcában az egyik leggyűlöltebb karaktert, Joffrey Baratheon-t hibátlanul alakító Jack Gleeson, a legendás Hegylakó, Christofer Lambert, illetve Középfölde messze földön hírhedt harcosát, a rettenthetetlen törpöt, Gimlit alakító John Rhys-Davies voltak. 

Utóbbi egyébként olyan hihetetlen és lehengerlő showt csinált, hogy azt még hónapokig emlegetik, akik láthatták. Először nemcsak, hogy lesétált az addigra hatalmas tömeggé duzzadó közönség soraiba, hogy kérdésekre válaszoljon, de minden válaszát maximális művészi teatralitással és elképesztő szórakoztató stílusban adta elő, amelynek a csúcspontja az volt, amikor Gimli utánozhatatlan tónusában válaszolta meg azt a kérdést, hogy vajon a rettenthetetlen törp, vagy a dicső tünde, Legolas-e a jobb harcos.  


Amikor az a fura, aki normális

A Comic Con-ok legnagyobb ereje azonban furcsa mód mégsem a nagy sztárokban rejlik, hanem magukban a kilátogató emberekben. Azokban az emberekben, akik erre az egy napra végre nyugodtan beöltözhettek kedvenc karaktereiknek, létrehozva egy olyan hihetetlenül varázslatos miliőt, amelyben egyszerűen nem tudjuk hova kapkodjuk a fejünket, miközben birodalmi rohamosztagosok, Gondor katonái, Marvel és DC szuperhősök, rettegett főgonoszok, valamint sárkányok és egyéb misztikus lények járkálnak körülöttünk. 

Ebben a miliőben pedig két fantasztikus kosztümre való rácsodálkozás között is nagyokat tud mosolyogni az ember, amikor épp egy Batman ruhás rajongó fut bele egy Jokernek öltözött idegenbe, amikor Darth Vader véletlenül összeütközik pár jedi lovaggal, vagy amikor öt Loki találkozik, hogy eldöntsék melyikük az igazi. Sokan persze megelégedtek annyival, hogy valamilyen fantasy vagy képregényes franchise karakterjegyét viselő pólót húzzanak magukra, de még ennek is remek ízt adott az a tény, hogy ennek a pólónak itt most bizony nagyon helye van. Mindössze maroknyian voltak csak, akik teljesen „normálisan” voltak felöltözve, ők eléggé ki is lógtak a sorból… 

Annak pedig, hogy az ember annyi hihetetlen nagyszerű jelmezt láthatott, bizony az is volt az oka, hogy az első budapesti Comic Con érzésre közel teltházzal futott. A szombati napon már kora reggeltől elképesztő tömeg lepte el a Hungexpo-t, hogy egyrészről hihetetlen színes forgatagot alkosson, másrészről óriási sorokba tornyosuljon minden stand, kiállítás vagy színpad előtt. A hosszú sorok ellenére azonban mégse érzett az ember sehol feszültséget, akármennyit is kellett várni egy adott programra. Az egész rendezvényből áradt a felszabadultság érzése. A programok maximális fordulatszámon, a kvízek ás az előadások pedig teljes teltházzal pörögtek, miközben a kitelepült árusok portékái elképesztő iramban fogytak. A velem kilátogató barátommal délután két óra környékére határoztuk el magunkat, hogy veszünk egy Star Wars-os ajándékdobozt emlékül, mire az eladó csak sajnálkozva mosolygott, majd közölte, hogy délelőtt 10 óra környékén vitték el az utolsót. 


De beszéljünk most már a könyvekről is

A programok, előadások, színes jelmezek és játékok mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy a rendezvény lényege mégiscsak a képregények világának népszerűsítése, amely itt is száz százalékon pörgött. Használt és új képregényekből is végeláthatatlan mennyiség állt rendelkezésre, miközben a tételek skálája is rendkívül színes volt. A két-háromszáz forintos használt füzetektől kezdve, a tíz-tizenötezres Marvel keményborítós nagyköteteken át, a többszázezer forint értékű limitált kiadású tételekig mindent megtalálhatott az ember. A legkülönlegesebb darabok között fellelhető volt például a Csillagok Háborúja negyedik részének legelső képregénykiadása, melyet maga Stan Lee dedikált. 

Bár óriási mennyiségről beszélünk, érzésre alapvetően a Batman és a Pókember képregények vitték talán számszerűleg a prímet, kicsivel a különböző Marvel kiadások előtt. Szerencsére azonban a már jól ismert amerikai címek mellett több magyar kötődésű vagy teljesen hazai kiadvány is megkapta a maga reflektorfényét. A képregények mellett egyébként számos könyvvel is gazdagodhattak a kilátogatók, ugyanis a fantasy világhoz szorosan kapcsolódó tételeket regények formájában is megvásárolhattuk, ráadásul sokszor jelentős kedvezménnyel. Ahogy magán az egész rendezvényen, úgy a könyvek között is érezhető volt a Star Wars dominancia, a George Lucas által teremtett univerzumból ugyanis félelmetes mennyiségű regény állt rendelkezésünkre, számos különböző szerző tollából. 


Jövőre ugyanitt, ugyanekkor

Mindent egybevetve tehát az első budapesti Comic Con szombati napja óriási érdeklődést konvertált át, szerintünk óriási sikerré. Remek volt átélni, hogy egy hétvégén át mindenki a képregényekre és a köréjük épült fantasy világokra szegezte a tekintetét, miközben végre bárki belebújhatott kedvenc szuperhőse, főgonosza vagy egyéb karakterének bőrébe. Az mondjuk még egy rendkívül izgalmas kérdés, hogy vajon az óriási tömeg azt jelentette, hogy tényleg van egy ekkora képregényes szubkultúra hazánkban, akik epekedve várták, hogy végre megszólítsák őket, vagy pusztán az első Comic Con nettó kulturális vonzereje tudta megszólítani a laikusokat is, de ez végeredmény szempontból talán most kevésbé fontos. Bár valószínűleg a hivatalos számokra, a kritikusok összvéleményére, és ezáltal a szervezői konklúzióra még várni kell, de az első benyomásunk azt mondatja velünk, hogy bizony jövőre is lesz Comic Con Budapesten, aminek mi nagyon örülünk is!