Táncz is lesz a Klasszikus Film Maratonon

MEGJELENT: 2021. szeptember 1., szerda | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Több mint hetven frissen restaurált klasszikus filmet láthat a közönség a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratonon, amelyet több fővárosi helyszínen rendeznek meg szeptember 21-26 között – írja az MTI. A Nemzeti Filmintézet tájékoztatása szerint az eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben és a Ludwig Múzeumban tartják, az alkotásokat öt tematikus blokkban vetítik.   

Kép forrása

Hommage
Az Hommage válogatása minden évben a nemrég elhunyt alkotók előtt tiszteleg. Idén Törőcsik Marira, Jankovics Marcellra, Tóth János kinematográfusra és Bertrand Tavernier francia filmrendezőre emlékeznek. Mint írták, Törőcsik Mari kamaszlányként (Kölyök), szeretetéhes cselédlányként (Édes Anna), dívaként (Déryné, hol van?) és tragikus antik hősnőként (Szerelmem, Elektra) jelenik meg újra a vásznon. Jankovics Marcelltől pedig az Ének a csodaszarvasról és a János vitéz című alkotásai lesznek láthatók.
Három kerek alkotói évfordulóról emlékeznek meg a Fókusz szekcióban: Jancsó Miklós (100), Huszárik Zoltán (90) és Mészáros Márta (90). Műsorra tűzik Reisenbüchler Sándor és Halász János (John Halas) animációit, de megemlékeznek Moholy-Nagy Lászlóról is. A Jancsó Miklós 100 válogatása a rendező különböző korszakainak emblematikus filmjeit mutatja be.
Zsigmond Vilmos, Hildebrand István, Koltai Lajos és Rudolph Maté operatőrök szemével készült filmeket vetítenek a Magyar szem című, hagyományteremtő válogatásban.

Kép forrása

Magyatok Hollywoodban
A Magyarok Hollywoodban szekció programjában szerepel a Trauner Sándor díszlettervező közreműködésével készült Legénylakás című Oscar-díjas film, a László Miklós műve alapján készült Saroküzlet, a Lengyel Menyhért darabjából forgatott Lenni vagy nem lenni, Joe Pasternak Örök Éva című vígjátéka, a Lugosi Béla főszereplésével készült Drakula, valamint Kertész Mihály Casablancája. A Nyitott archívumok programja pedig betekintést nyújt a filmgyűjtemények munkájába.
Az idén is négy estén át mozizhat a közönség a Szent István téren, a Bazilika előtt, ahol óriásvásznon lesz látható Jancsó Miklós Szegénylegények című, teljeskörűen restaurált filmje, Jankovics Marcell János vitéze, Az óceánjáró zongorista legendája című film, valamint a Harmadik típusú találkozások című amerikai sci-fi.

Kép forrása

120 éve A tácczal kezdtünk
A vetítésekhez nemzetközi szakmai programok, könyvbemutatók, előadások, közönségtalálkozók, kiállítások, zenei és gyermekprogramok is kapcsolódnak.  
Az NFI az idén 120 éves magyar filmet az esemény Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezendő nyitógáláján is megünnepli, az évforduló alkalmából szeptember 21-én Nagylátószög címmel kiállítás is nyílik.
A gála műsorában - az 1896-os Lumiere-filmekből összeállított válogatásban - szerepelnek a Magyarországon készített első filmfelvételek, A táncz című első magyar film születéséről készített animációs dokumentumfilm, valamint Korda Sándor Az aranyember címmel, 1918-ban készült kultikus némafilmjének digitálisan restaurált változata.
„A magyar film születésének 120. jubileuma a Nemzeti Filmintézet teljes idei évét meghatározza, ennek égisze alatt szervezzük a Budapesti Klasszikus Film Maratont is” - idézi a tájékoztató Káel Csabát, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, a NFI igazgatóját.
Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán