Érkezik az új Rowling-regény

Ha minden a tervek szerint alakul (2020-at ismerve ez ugye nem feltétlenül valószínű), akkor a krimiszerető hazai nagyközönség még bőven karácsony előtt a kezébe foghatja Joanne Kathleen Rowling legújabb könyvét. Aki azonban a Harry Potter fémjelezte varázsvilág kibővítésében reménykedik, az csalódni fog, ugyanis Rowling gyermekkorunk kedvenc kerek szemüveges mágusnebulója helyett inkább a háborús veterán és immáron már befutott magánnyomozó, Cormoran Strike történetét meséli tovább. 

Kép forrása

JKR, idősebbeknek csak Robert Galbraith
Mint az bizonyára ismeretes, Rowling kilépve a gyermekkönyvek általa – talán nem túlzás kijelenteni – meghódított világából, úgy döntött, hogy ideje a felnőtteknek szóló művek közötti versenyben is megmérettetnie magát. Ennek megfelelően 2012-ben ki is adta első nem gyermekeknek szóló regényét, az Átmeneti Üresedést, mely az írónő hatalmas rajongótábora miatt rögtön tekintélyes példányszámban el is kelt (az angolszász területeken egy hónap alatt több mint egymillió példányt értékesítettek belőle), még annak ellenére is, hogy ezúttal Voldemort megállítása helyett elszúrt életek, családi konfliktusok, kamaszkori problémák és a szülői felelősség kérdésköre állt a központban. Végül is, aki anno gyermekként vette kezébe a Bölcsek Kövét, az most már a felnőtt olvasók táborát erősíti, így joggal érezheti magáénak az írónő pályafutásának ezen szakaszát is. Ezután azonban Rowling - bár néhány interjúban megpedzegette, hogy visszatér a gyerekkönyvek világába - húzott egy nagy váratlant, és 2013-ban Robert Galbraith álnéven kiadta a „Kakukkszó” címre keresztelt krimijét, melynek központi alakja a háborús veterán magánnyomozó, Cormoran Blue Strike, célközönsége pedig továbbra is a felnőtt korosztály. Érdekesség, hogy mielőtt az írónő „lebukott” volna, addig a Kakukkszó csak egy volt a sok megjelenő krimi közül, így nemhogy rekordokat nem döntögetett, de kimondottan visszafogott eladási mutatókkal bírt. 2013 júliusában azonban kiderült a turpisság, a rajongók pedig amint megtudták, hogy ki is az a bizonyos Robert Galbraith valójában, a könyv néhány nap alatt toplistás sikerkönyv lett. 

Kép forrása

Komoly szándék, komoly siker
Rowling elmondása szerint kimondottan élvezte Cormoran Strike ténykedésének papírra vetését, az eladási mutatók – az író kilétére való fényderülés után –, illetve a kritikák egyaránt pozitívak voltak, így borítékolható volt, hogy lesz még folytatása az immáron egyre elismertebb magánnyomozó történetének. Ennek megfelelően 2014-ben meg is jelent a „Selyemhernyó” (The silkworm) névre keresztelt folytatás, amit 2015-ben a „Gonosz Pálya” (Career of Evil), 2018-ban pedig az eddigi legjobb Cormoran Strike kriminek titulált „Halálos Fehér” (Lethal White) követett. Rowling tehát valószínűleg komolyan gondolta, hogy élvezi a felnőtteknek szóló történetek megteremtését és formába öntését, hiszen rendkívül termékenyen öntötte magából a sorokat. Természetesen ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a sikeres könyveket azonnal követték a filmes feldolgozások is, amely elkészítését ezúttal a BBC One vállalta magára (az HBO-val közreműködve), hogy életre hívja a detektívet bemutató minisorozatát. A mű első évadja három, második és harmadik kettő, míg a negyedik négy darab egyórás részből áll, amelyek külön-külön dolgozzák fel a négy regényt. A „The Strike” névre keresztelt alkotás egyébként nem is szerepelt olyan rosszul, egyes becslések szerint az évadokat az Egyesült Királyságban átlagosan nyolcmillióan követték. 

Kép forrása

A sorozat folytatódik
Rowling – vagyis bocsánat, Robert Galbraith – legújabb regénye a „Halálos Fehér” folytatása, a „Troubled Blood”, amelyben Cormoran Strike és asszisztense, Robin Ellacott egy újabb bűntényt derítenek fel. A cselekmény kezdetén Strike épp hazalátogat családjához Cornwallba, amikor is egy ismeretlen nő felkeresi egy megbízás kapcsán. A feladat nem kisebb falat mint megtalálni a hölgy 1974-ben, rejtélyes körülmények között eltűnt anyját. Sokak új kedvenc detektívje pedig annak ellenére, hogy az esemény több, mint negyven éve történt, a sikerre pedig rendkívül kevés az esély, természetesen elvállalja, hogy azután a krimirajongó közönség tudjon miről olvasni mintegy kilencszáz oldalon keresztül. Ahogy pedig Strike és asszisztense, Robin beleássák magukat az egyre kuszább és kuszább ügybe, úgy kerül majd képbe a misztikum, a tarot kártyák világa, egy pszichopata gyilkos, és olyan tanúk, amelyekben talán nem lenne szabad megbízni, hogy azután a szálak összeérjenek és bebizonyítsák, a rég elfeledett múlt is lehet még halálos a jelenben.