Ulysses Szombathelyen

Június 14-én ismét megkezdődik Szombathely kortárs összművészeti fesztiválja, a Bloomsday, amely három napon át várja kiállításokkal, koncertekkel, pódiumbeszélgetésekkel, fényfestéssel és kültéri installációkkal az érdeklődőket.

Kép forrása

1994 óta rendezik meg civil kezdeményezésre a Bloomsdayt, amely annak állít emléket, hogy a világhírű író, James Joyce többször megemlíti Ulysses című regényében Szombathelyt mint a regény főhőse, Leopold Bloom származási helyét.
A fesztivál kiemelkedő eseménye – a Leopold Bloom Művészeti Alapítványnak köszönhetően – a Szombathelyi Képtárban szombat délután öt órakor nyíló Leopold Bloom Gyűjtemény című kiállítás lesz, amely az alapítvány által díjazott kortárs művészek műveit mutatja be, és amelynek anyaga az alapítvánnyal kötött megállapodás szerint hosszabb ideig Szombathelyen marad megőrzésre.
A múzeumi negyedben található Rákóczi Ferenc utca Leopold Bloom sétánnyá alakul át a fesztivál alatt és számos programmal várja az érdeklődőket.
Az idei Bloomsdayen is folytatja munkáját a Murális Műhely, amelynek alkotói az Ulysses egy-egy fejezetét festik meg a város épületeinek arra alkalmas falfelületein. Minden évben egy ír és egy magyar művész alkot párhuzamosan, idén Mark Joyce és Koleszár Stella jeleníti meg a regény inspirálta gondolatait.
A Szombathelyi Képtárban megnyíló kiállítás Joyce életét és munkásságát mutatja be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez. A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte Angela Byrne közreműködésével.