Régi könyvek új élete

Hosszú évek óta folyik a vita arról, van-e még létjogosultsága a könyveknek fizikai formájukban, hiszen ma már számos kütyü áll rendelkezésünkre, ha olvasni szeretnénk. Mind az igenlők, mind az ellenzők tábora számos érvet tud felhozni igazának bizonyítására, ám egy dolog egészen biztos – azok a művészi alkotások, amelyek Cecilia Levy kezei közül kerülnek ki, e-bookokból nem lennének megvalósíthatók.

Kép forrása

A svéd művész alkotásaihoz alapanyagként régi könyveket és nyomtatványokat használ, úgy véli ugyanis, attól még, hogy egy könyv más tárgyak formáját veszi magára, nem kell, hogy elveszítse történetmesélő képességét. Nyilvánvalóan sok kritikusa akad, akik szerint a könyv szent és sérthetetlen, és még a lapjain megejtett aláhúzásokat, netán beleírásokat is barbár tettnek vélik. Mások viszont azt mondják, miért ne adhatnánk új életet egy régi, talán már zúzdára ítélt könyvnek, különösen akkor, ha ennek eredménye egy művészi alkotás.

Cecilia Levy, aki korábban könyvkötőként és grafikusként is dolgozott, nekiállt hát, hogy régi kiadványokat kutasson fel. Gondosan tanulmányozza azok minőségét, kötését, tipográfiáját, a papír színét, gyűrődéseit, de még a korábbi olvasók által a margón hagyott feljegyzéseket, szamárfüleket és egyéb jelöléseket is.

Az alapanyagok szétválogatása és osztályozása után jöhet a tulajdonképpeni kreatív fázis. Ahogy egy szobrász vagy faműves meglátja a természet formálta anyagban leendő remekművét, úgy születik meg Cecilia képzeletében is a tárgy előképe, amivé a papír válik majd az alkotás során, és a korábban talán nem túl nagy becsben tartott kötetek papírmasé technika segítségével átlényegülnek kanalakká, tálakká, cipővé, kávéscsészévé, virágokká vagy épp teáskannává, hogy megkezdjék második életüket.

Levy művészetét hazájában olyannyira becsben tartják, hogy még kiállítást is rendeztek alkotásaiból a Svéd Nemzeti Múzeumban, de Instagram vagy Facebook-oldalán, illetve a https://www.cecilialevy.com/ oldalon bárki megtekintheti ezeknek az egyedülállóan bájos, kecses tárgyaknak a fotóját, sőt egy videón keresztül bepillantást nyerhetünk a munkafolyamatba is.