Ferencz István hagyatéka

MEGJELENT: 2022. november 17., csütörtök | SZERZŐ: Szerk.

Ferencz István építész által a rendszerváltás idején tervezett miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttesét ismertető kötetet mutat be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn.


A kortárs magyar építészet megkerülhetetlen ikonikus épületeinek bemutatását tűzte ki célul az MMA Kiadó új könyvsorozata, a Dénes Eszter és Turi Attila által szerkesztett Mestermunkák. A Dénes Eszter által szerkesztett első kötet fotókkal és eredeti tervrajzokkal ismerteti a Magyar Művészeti Akadémia tagjának, a nemzet művésze, Ferencz István építész által tervezett miskolci épületegyüttest - olvasható az MTI-hez eljuttatott MMA közleményben. Mint írják, a miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttes a hazai elismerések mellett hamar a nemzetközi szakmai figyelem középpontjába került, a megvalósulását követő negyedik évben pedig a világ legjelentősebb kortárs épületei között emlegették.

A mintegy tíz éven át (1990-2000) épülő alkotás a kilencvenes évek legnagyobb volumenű egyházi és oktatási beruházása volt. A negyvenezer embernek otthont adó avasi lakótelep közepén a brutális környezetet ellensúlyozni képes, néhány emelet magas masszív épülettömeg áll, amely nem elfordul, hanem kapukat nyit a lakótelep felé - írja a közlemény.

A tájékoztatás szerint a nyerstégla épületek - templom, gimnázium, parókia, rendház - organikusan fejlődött városra jellemző terek és udvarrendszerek láncolatát keretezik, amelynek gyújtópontjában a békét és erőt sugárzó templomtorony áll. A magyar románkori előképeket követő egyhajós templom síkfödémmel fedett csarnokteréhez félköríves záródású szentély kapcsolódik. A nyerstégla falazatok az időtlenséget képviselve állnak a lakótelep szürke vasbeton környezetében.

A gazdag illusztrációs anyaggal rendelkező kötet az épületek és az építési folyamat mellett kitér az avasi épületegyüttes jelenlegi működésére és használatára, a zárófejezetben elhelyezi az alkotást az életműben.

Ferencz István (1944) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas (2006) építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, évtizedeken át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, egyetemi tanára. Az Északtervben (1973-1990) készített önálló munkák közül kiemelkedik a miskolci Flórián malom átalakítása (1981), mely egyben Ferencz István első tervezőirodai feladata is volt, életpályájának további jelentős állomása a Miskolci Nehézipari Egyetem aulája (1985) és a meglévő főépület, valamint a Jogi Kar új épülete (1984). Munkásságát 1985-ben Ybl-díjjal ismerték el. Pályájának egyik csúcspontja a Miskolc-avasi katolikus oktatási épületegyüttes. A későbbiekben valósult meg a Képzőművészeti Egyetem tihanyi alkotóháza (1998). Nagyszabású, önálló belsőépítészeti munkája többek között a Diósgyőri Vár rekonstrukciójának (2015) enteriőrje. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Ötvenegy különleges ember története

Ötvenegy különleges ember története

Bemutatták Sal Endre legújabb könyvét

Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Két év kihagyás után tartják meg az eseményt az erdélyi magyar könyvkiadók

Laáramlás

Laár András mesél Zenéről, humorról, filozófiáról, vallásról és sok minden másról a most megjelent önéletrajzi könyvében

Így kell nézni egy futballmérkőzést

A modern labdarúgást közérthetőn elemző könyv jelent meg a tévéből és podcastekből ismert három hazai szakértő tollából

Eddig ismeretlen Hegel jegyzetekre bukkantak

Hegel munkásságának jelentős része csak előadásaiból ismert, így a most előkerült, példátlan nagyságú anyag hatalmas jelentőségű lehet