Régészeti szenzáció Medgyesen

Régészeti szenzációról röppent fel hír szeptember 16-án a gyulafehérvári Batthyáneum Facebook-oldalán. Arról lehetett olvasni, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportja többszáz éves könyvekre, kéziratokra, anyakönyvekre és dokumentumokra bukkant a medgyesi Szent Margit evangélikus templom tornyában. 


Bár az Adinel Dincă történész átal vezetett kutatócsoportot saját bevallása szerint nem érte teljesen váratlanul a felfedezés, eredményüket a közösségi oldalon némi elánnal mégis Indiana Jones régészprofesszor kalandjaihoz és sikereihez hasonlították.  Az ügy előzménye, hogy a szakemberek előtt már ismert volt a torony titka, vagyis, hogy ott komoly és értékes könyvtár lapulhat, melyre több 19. századi szöveg is utalt már. 

Romániai honlapok egész sora adott hírt az erdélyi régészeti szenzációról, melyek mindegyike a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportja posztjára és a későbbi nyilatkozatokra alapozta cikkét. Ezekből kiderült, hogy a Szent Margit templom tornyában talált középkori könyvtár egyes darabjai még ezer évnél is idősebbek.

Adinel Dincă a leletegyüttesről szólva azt nyilatkozta, hogy az egy „kifinomult humanista érzékkel összeállított könyvtár, többnyire latin nyelvű kötetekkel.” A tudós hozzátette, hogy a szenzáció mellett Medgyesen ez mégsem volt akkora hír, hiszen „a helyi közösség tudott a gyűjtemény létezéséről, de nem ismerte annak tudományos jelentőségét. Ezeket a könyveket ott őrizték meg, ahol korábban, több száz évvel ezelőtt használták őket. Mivel zárt térben voltak a kötetek, ezért állapotuk jó, bár akad néhány restaurálásra szoruló példány” – tette hozzá Dincă professzor.   

A Nagy-Küküllő partján fekvő, több mint 45 ezer lélekszámú Medgyes az erdélyi Szeben megyében található. Az evangélikus Szent Margit templom a maga gótikus erődtemplom stílusával a város legfontosabb turisztikai látványossága, melyet 1488-ban építettek, de számos átalakulásan ment keresztül az évszázadok során. Mai, 68,5 méteres magasságát 1551-ben érte el, amikor is négy saroktornyot húztak fel rá, jeléül annak, hogy a településen bíróság működik. A templom históriájához olyan epizódok tartoznak, mint például, hogy Mátyás király ebbe a toronyban záratta be 1476-ban a Drakula néven ismert Vlad Țepeșt. Az épület belül is igen impozáns, ott XIV-XV.századi freskók láthatóak, illetve a főhajó központi ékessége az 1480-ban készült késő gótikus szárnyas oltár, melynek képein Jézus szenvedései láthatók.