Kihirdették a 17. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit

Pénteken kihirdetésre kerültek a 17. Janikovszky Éva meseíró pályázat győzteseit Budapesten. Az első helyezést Horánszky Emília Helka érte el a 7-9 évesek, Megyesi Szofi a 11-13 évesek, Losonczi Máté Tamás pedig a 14-16 évesek kategóriájában - tudatta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár pénteken az MTI-vel.

Kép forrása

A felhívásra, melyet Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Móra Kiadóval közösen, Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával hirdetett meg, 2022. március 11. és április 19. között lehetett magyarországi és határon túli településekről szabadon választott téma feldolgozásával pályázni - olvasható a közleményben.

A felhívásra idén összesen 458 pályamű érkezett. Az I. korcsoportban 7-9 évesek meséi vettek részt, ide 149 pályázat érkezett. A II. korcsoport - ahol a 10-13 évesek pályáztak - bizonyult a legaktívabbnak, ide 247 pályamunka érkezett. A III. kategóriában pedig 62 műből válogathatott a zsűri, ahová a legnagyobbak, a 14-16 évesek alkotásai kerültek.

A tájékoztatás szerint a pályaműveket a könyvtár könyvtárosaiból álló előzsűri értékelte, és kiválasztotta azokat a meséket, amelyeket érdemesnek talált a szakmai zsűrihez való továbbításra. A szakmai zsűri tagjai ebben az évben Szepes Erika irodalomtörténész és Kertész Erzsi író volt, ők döntöttek a végleges díjazási sorrendről.

A nyerteseknek a díjakat a XVII. Janikovszky Éva meseíró pályázat támogatója és védnökei, Budapest Főváros Önkormányzata képviseletében, Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, Janikovszky János, a Móra Kiadó vezérigazgatója és Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója adták át - áll az összegzésben.