Szinpadon A képlet

Barabási Albert László hálózatkutató A képlet című könyvéből készült színházi előadás Gyergyószentmiklóson: a K. Gedeon tündöklése és bukása című színpadi adaptációt szombaton mutatta be a Figura Stúdió Színház.

Kép forrása

A Krónika című erdélyi napilap pénteki tudósítása szerint az úgynevezett tudományos-ismeretterjesztő kabaré-előadást Hatházi András és Deák Katalin alkalmazta színpadra – írta meg az MTI. A képlet - A siker egyetemes törvényei Barabási Albert László csíkkarcfalvi születésű, Amerikában élő fizikus, hálózatkutató 2018-ban megjelent tudományos könyve, mely a mindennapi életből vett helyzetek, példák nyomán próbálja körüljárni a sikert, megfogalmazni annak törvényeit. A Figura Stúdió Színház új bemutatója a könyv legfontosabb gondolatait járja körül.

A rendezőnek lánya, Hatházi Rebeka - a darab díszlet- és jelmeztervezője - ajánlotta, hogy ezt a kötetet dolgozza fel, majd a hosszú munkafolyamat után Deák Katalin dramaturg és a színészek segítségével állt össze az előadás. Hatházi András szerint volt egy hosszú időszak, amikor kételkedett a témaválasztásban, de megbékélt a gondolattal, mivel nagyon szereti Barabási könyvét, benne azt, ahogyan a sikerről gondolkodik.

Az előadásban több kérdéskört is körüljárnak, így például azt, hogy meg lehet-e jósolni a sikert, léteznek-e eleve kudarcra ítélt kezdeményezések, lehetséges-e egy alig párezres székelyföldi kisvárosban olyan teljesítményt felmutatni, amelynek értékelése túlmutat a település határain vagy, hogy lefordíthatók-e Barabási törvényei a színházra és az előadás sikere vajon tényleg annak közönségétől függ-e. Deák Katalin dramaturg hangsúlyozta, lényeges szempont volt, hogy a könyvben leírt, általuk fontosnak tartott gondolatok benne legyenek az előadásban.