Tudta? Isten (is) maszkot hord!

Azon szerencsések közé tartozom, akik élőben is hallhatták Fabiny Tibor egyetemi teológiai tanárt, amint kifejti az Isten maszkjai – Luther olvasása közben című gondolatmenetét. Az előadás egy sorozat része volt, a neves protestáns teológus pedig az idei Ünnepi Könyvhétre kiadta fenti címmel korábbi expozéinak összefűzött, könyvalakú változatát. A Szentatya látogatásának alkalmát – némi pikantériával – megragadva lássuk, mire is számíthat az, aki betekint a szerző és Luther teológiájába. 

Kép forrása

Most, túl a harmadik járványhullámon, már fel sem tűnt elsőre, hogy az Isten maszkjai cím immár kettős áthallású is lehet. Nos, akkor jelzem, hogy igen, ez egy újabb megközelítés lehet, talán a kötet szerzője is hegyezi már azt a képzeletbeli pennát, hogy erről az oldaláról is kifejtse álláspontját. 
Akár így, akár úgy, az alapkérdés mégis csak az, hogy miként lehetséges, vagy miért állítja Fabiny Tibor, hogy Isten maszkokat hord? A válasz igen tömör, és ez is azon a bizonyos révfülöpi, Luther-konferencia részeként megszólaló előadáson hangzott el, de a könyvben is olvashatjuk: „Luther teológiájának legsajátosabb, egyszerre legijesztőbb és legmegnyugtatóbb felismerése az a „drámai” teológiai gondolat, hogy Isten önmaga ellentétében rejtőzik el.” Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül sajátos, egyszerre ijesztő és megnyugtató megállapítás, és már az erről szóló tanulmány elolvasása miatt érdemes beszerezni Fabiny könyvét. 
A könyv formátumba reinkarnálódott előadásokról, tanulmányokról, vagyis azok újraszerkesztett, olvasható gyűjteményéről szólva a szerző a kötetben így fogalmazott: „[A könyv tartalmát jelentő] Számos előadás az egy évtizede immár minden januárban szerveződő révfülöpi Országos Luther Konferencián hangzott el. Olyan írás is olvasható itt, amely magyar nyelven most jelenik meg először, így például Morus Tamás Luther-kritikája: „Pimasz, parázna állat, az ördög ügynöke.” 
Fabiny másik zseniális előadásának írott változata ugyancsak megtalálható a kötetben – ez is volt szerencsém élőben hallani –, mely nem másról szól, mint a főtéma, Isten maszkok mögé való rejtőzése, de ezúttal a prof Shakespeare drámáival von párhuzamot vont a bibliai szövegekkel. 
Egy nagyon egyedi és éppen ezért rendkívül izgalmas spirituális, intellektuális utazásra hív tehát az író, tanár, aki egyben ehelyütt is igemagyarázóként, ha úgy tetszik prédikátorként is kalauzol minket a Biblia, Isten és önmagunk megismerése szép és rögös útján.