Benyovszky-emlékkonferencia kezdődött a Magyar Nemzeti Múzeumban

Példakép lehet a következő generációknak is, négy földrészre jutott el, nagy műveltsége volt, több nyelven beszélt és a szabadságért küzdött – így szólt Benyovszky Móricról Potápi Árpád, a Benyovszky-emlékév fővédnöke hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kép forrása

A hajdani katona, felfedező, író születésének 280., halálának 235. évfordulója alkalmából zajló Benyovszky-emlékév kiemelt eseményén orosz, amerikai, osztrák, francia és tajvani gyűjteményekből a Magyar Nemzeti Levéltárba érkezett eddig ismeretlen Benyovszky-dokumentumokat is bemutatják – áll az MTI híradásában. Az emlékév fővédnöke, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: a kutatások nagyon sokat tudnak a 18. században élt történelmi hősünkről, életének számos részletét fedi azonban homály. Hozzátette: az emlékév lehetőséget ad Benyovszky Móricon keresztül kora eseményeiről, a magyar nép nemzetté válásáról is beszélni.
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója köszöntőjében kiemelte: Benyovszky Móric nagyszerű magyar ember volt, és ennyi idő elteltével is méltán lehetünk büszkék arra, amit hozzátett a magyar kultúrtörténethez.
G. Németh György, a Benyovszky Társaság elnöke arról beszélt, hogy Benyovszky alakját számos legenda őrzi, és ebben írói és történészi fantázia is szerepet játszott. „Az emlékév célja, hogy ezt megpróbáljuk letisztítani. A tudomány dolga, hogy a 21. század eszközeivel megpróbáljon a valósághoz közelebbi képet rajzolni Benyovszkyról” - mondta. Az eseményen megszólalt még Arany Krisztina, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője, Amberg Eszter, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgató-helyettese, köszöntőt mondott Liu Si-csung, Tajvan magyarországi képviseleti irodájának vezetője, valalmint Hergár Eszter, a Magyar Nemzeti Bank képviseletében ünnepélyesen kibocsátotta a Benyovszky-emlékérmét.  
Mint elhangzott, az emlékévben lesz irodalmi szimpózium Jókai Mór és Benyovszky kapcsolatáról (a nagy író százkötetes életművéből négyet szentelt az utazónak), musicalt mutatnak be Benyovszky, a szabadság szerelmese címmel a Pesti Magyar Színházban és számos egyéb rendezvény lesz országszerte és a határon túl.
Az egyik leghíresebb magyar világutazó, hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Élt Madagaszkáron, Lengyelországban, Franciaországban, Amerikában és járt többek között Formosán (a mai Tajvanon). A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky 1774-ben szállt partra Madagaszkáron és jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez. 1776-ban állítólag királlyá választották. Később visszatért Magyarországra, majd újra Madagaszkárra utazott, ahol egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új "fővárost", a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A franciák büntetőexpedíciót küldtek ellene, az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.