Egy piás kopó szerelmi- és bűnügyei

Már önmagában különleges, hogy miért tartogatta magában oly sokáig tehetségét Kondor Vilmos, aki első regényét, a Budapest Noir-t 2008-ban adta ki. Hét könyve után az 1954-es születésű írótól most az Örvényben című, tőle már megszokott misztikus, s ezúttal is komor hangulatú bűnügyi történetet ajánljuk.

Kép forrása

Kondor Vilmos egy krimibe ágyazva idézi fel a rendszerváltás alapévének számító 1989-es esztendőt az Örvényben című új művében. A történet főhőse Ferenczy Tibor rendőrnyomozó, akinek sok baja akad a munkája mellett: kiderül, hogy szeretője egyben legjobb barátja párja is, és ha ez nem lenne elég, Ferenczyt alkoholizmusa miatt leküldik Balatonfüredre gyógyulni, kivonva őt megszokott életéből, munkájából. A szenvedély- és érzelmi katyvasz okozta beteg férfi mégsem nyer megnyugvást a magyar tenger partján, hiszen oda is követik démonjai, korábbi ügyeinek bosszúra éhes alakjai. 
Az Örvényben a rendkívüli hangulatú, szokásos noir-os ízesítési, vérbeli Kondor-regény, melyet ezúttal a rendszerváltás mentén kialakult helyzet, a régi, éppen összedőlni készülő avítt szocialista struktúra és az új, vadkapitalizmus első hiénakorszaka jellemez egyszerre. A regény érdekessége, hogy míg a szerző korábbi műveiben leginkább a fővárost tette meg történetei helyszínéül, addig ezúttal a Balaton fővárosát, Balatonfüredet választotta a krimi hátterének, díszletének. A főszereplő, Ferenczy Tibor, pedig a szokásos, már-már Hajnóczy regényekből ismert, elbukásra, aláhullásra mindig kész, de valójában mégis kőkemény, elszánt kopó, aki szereti lezárni az ügyeket. Ezúttal tehát többet is, szerelmit és régi bűnügyit.