Különleges programok az idei debreceni őszi fesztiválon

Különleges programokkal, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, színházi előadásokkal várják a látogatókat Debrecen kulturális intézményei az idei őszi fesztiválon - jelezték a szervezők rendhagyó sajtósétán szerdán.

Kép forrása

Az MTI beszámolója szerint a „sétáló sajtótájékoztató” első állomásán, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban Papp László, Debrecen polgármestere úgy nyilatkozott, hogy október 3. és január 30. között az év kiállítása lesz látható a Modemben. A „Párizsi absztraktok. Abstraction-Création. Kandinszkij, Hélion, Calder, Moholy-Nagy.” című egyedülálló nemzetközi tárlat a valaha volt legnagyobb szabású hivatalos nemzetközi nonfiguratív csoportosulás, az Abstraction-Création tevékenységét és a párizsi 1930-as évek világát mutatja be.
A kiállításon olyan világhírű művészek képeit és szobrait láthatja a közönség, mint Vaszilij Kandinszkij, Jean Hélion, Alexander Calder, Auguste Herbin, Frantisek Kupka vagy Jean Arp, de több magyar művész, például Moholy-Nagy László, Alfred Reth, Tihanyi Lajos vagy Martyn Ferenc munkáit is kiállítják.
A sajtóséta a Modemből a belvárosi Csapó utcai sétálóövezetbe vezetett, ahol javában zajlott az ünnepi könyvhét szerda délutáni megnyitójának előkészítése, a könyves pavilonok berendezése. Az idei könyvhetet Garaczi László nyitja meg, az ötnapos rendezvényen számos könyvbemutatót, ankétot, író-olvasó találkozót tartanak, dedikálja műveit Garaczi László mellett Markó Béla, Csabai László, Gurubi Ágnes és Dániel András is.
Az első debreceni kulturális sajtóséta a Csokonai Irodalmi Laborban fejeződött be, ahol hét helyi kulturális intézmény vezetői részletesen ismertették milyen programokkal várják az érdeklődőket az őszi fesztiválon.
Puskás István, Debrecen kulturális alpolgármestere méltatta azt az összefogást, amelynek eredményeként a város intézményei mostantól nem egymás mellett, hanem egymással összhangban szervezik a kulturális rendezvényeket.
Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója a tájékoztatón kitért az intézmény hagyományos őszi eseménye, a női alkotók és női alkotás köré szerveződő MagdaFeszt-re. Idén október 1 és 5. között a Csokonai Irodalmi Laborban kap helyet a fesztivál, amely Sardar Tagirovsky „bukott nő” történetével, A kaméliás hölgy című premierrel indul.