Térképen a királyi hadiflották csatája

A spanyol armada és a brit flotta közötti ütközeteket ábrázoló, 16. században készült, kézzel rajzolt térképeket vásárolt meg a brit Királyi Tengerészeti Múzeum.

Kép forrása
 
A múzeum 600 ezer fontért (245 millió forintért) vette meg a tintával és vízfestékkel készített tíz térképet, hogy a fontos kortörténeti dokumentumok az országban maradjanak. A térképek feltehetően a legkorábbi ábrázolások, amelyeken az I. Erzsébet királynő és II. Fülöp spanyol király flottája közötti 1588-as ütközetek láthatók. A térképeket egy ismeretlen, feltehetően holland rajzoló készítette, a szakértők szerint valószínűleg az 1588-at követő években.
A térképek tavaly magánkézbe kerültek, ezért a brit kormány attól tartva, hogy kikerülnek az országból, júliusban exporttilalmat léptetett életbe velük szemben.
A Portsmouthban lévő Királyi Tengerészeti Múzeum a közleménye szerint nyolc hét alatt gyűjtötték össze adományokból a térképek árát.
Dominic Tweddle, a múzeum vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy „a múzeum fenntartói és a közönség is rendkívül gyorsan lépett, és a pandémia miatti nehéz helyzet ellenére is mélyen a zsebébe nyúlt a kincsek megszerzése érdekében.”
A Nyugat-Európát és Amerika nagy részét az ellenőrzése alatt tartó katolikus Spanyolország uralkodóját, II. Fülöpöt feldühítette, hogy I. Erzsébet támogatta a spanyolok ellen lázadó Németalföldet, valamint hogy brit hajók fosztogatták az Amerikából kincsekkel érkező spanyol hajókat. Fülöp ezért 30 ezer spanyol katonával akarta megtámadni Angliát, de a haditervet megtorpedózta a britek támadása Cadiznál és a francia partoknál. Az armadát végül Skócia partjai közelében viharok pusztították el. Az eseményeket sokáig hagyományosan Spanyolország hanyatlásának és Anglia felemelkedésének kezdeteként értékelték, de ezt a mai történészek már vitatják.