A pecás esete a hableánnyal

Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című műve nyerte el a Costa-könyvdíj (Costa Book Awards) 2020-as nagydíját. A győztes regény egy halász és egy sellő szerelméről szól.

Kép forrása

A trinidadi születésű brit írónő hatodik regénye egy taíno legendán alapszik. A zsűri „születőben lévő klasszikusnak” nevezte a művet, Roffeyt pedig „tehetségének csúcsán lévő íróként” méltatta.
Az író, aki az elismerés mellett 30 ezer font, mintegy 12,2 millió forint pénzjutalomban is részesül, elmondta, boldogsággal és büszkeséggel tölti el győzelme. 
„Ez a nagy presztízzsel bíró díj egyszerre szól a karibi irodalomnak, a kísérletező stílusnak, a mágikus realizmusnak, a független kiadóknak és természetesen a sellőknek” - fogalmazott.
Tessa Sheridan forgatókönyvíró és rendező nyerte el a 2020-as év legjobb novellájáért járó Costa Short Story Awardot, amelyről a közönség dönt. Sheridan az elismerés mellett 3500 font pénzjutalmat kap a The Person Who Serves, Serves Again című írásáért.
A Costa-könyvdíjat öt kategóriában (legjobb regény, legjobb első regény, gyermekkönyv, költészet, életrajz) ítélik oda, és közülük választják ki az év könyvét.
Volt egy dán haverom, ő a koppenhágai sellőbe volt szerelmes. Henryk Ronaldsonnak hívták, a nyolcvanas években ismerkedtünk össze egy kikötői kocsmában. Azt állította, hogy a Carlsberg (csapolt) sörnél nincs jobb a világon, különösen akkor, ha utána azonnal felhajtunk egy dupla eperpálinkát.
Miközben felhajtotta a másodikat elmesélte, hogy nem tud a bronzlány nélkül élni. Ha netán nem tudná a Kedves Olvasó, Koppenhága talán legismertebb jelképe, a bronz sellő, hableány vagy szirén, amelynek neve dánul: Den lille Havfrue. 
Henryk Ronaldson a második adag Carlsberg plusz két pálinka után elmondta, esténként kioson a hitvesi ágyból, kimegy a kikötőbe - ide nem messze, intett - térdre esik és szerelmet vall Lillének. 
„Az a nagy baj - mondta már-már sírásra görbült szájjal -, hogy nem válaszol, csak csábosan mosolyog, mint egy szirén. Hiába, ő egy szirén.”