Mese nincs: Darth Vader halott

85 éves korában elhunyt David Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja. Az angol színész legismertebb alakítása Darth Vader volt az eredeti Csillagok háborúja trilógiában.

Kép forrása

Prowse szegény családban született, apját nem ismerte. Már fiatalon dolgoznia kellett, hogy el tudja tartani a családját, volt postás, életmentő és úszómester is. Elkezdett a testépítéssel foglalkozni, ami olyannyira jól ment neki, hogy 1961-ben meg is nyerte a brit súlyemelő bajnokságot, emellett barátai közt tudhatta Arnold Schwarzeneggert és Lou Ferrignot is. 
Két méteres magassága sem volt éppen hátrány, amikor George Lucas rendező kiválasztotta Darth Vader szerepére a Star Wars: Egy új reményben, valamint annak két folytatásában, a Birodalom visszavágban és a Jedi visszatérben. Mint azt tudjuk, Vader hangját nem Prowse, hanem James Earl Jones adta, akivel azonban furcsa mód sohasem találkozott személyesen.
A maga idejében a gyerekek (és nemcsak ők, hanem jó néhány bolondos felnőtt) éltek-haltak a Csillagok háborújáért. A hazai boltokban - annak rendje és módja szerint - lehetett kapni Luke Skywalker fröccsöntött műanyagból készült fénykardját, de voltak olyanok is, akiknek inkább a klasszikus Darth Vader sisak imponált. Dórika lányom - most már elárulhatom - egyenesen oda volt Luke Skywalkerért, így azután kötelező feladatként kaptam: szerezzek be egy eredeti figurát meg fénykardot, akár a föld alól is - de nem ám holmi fröccsöntöttet!
Megígértem, megteszem. 
Legközelebbi külföldi utamon egy darabig még eszembe volt, ám ahogyan ez már lenni szokott, a legfontosabbról feledkezik meg az ember, s csak az utolsó pillanatban villant be: Luke! Rohantam, próbálkoztam, taxit fogtam, sehol egy Skywalker. Már-már feladtam, sehol sem volt Luke. Aztán egy kis trafikban mégis találtam valami Skywalkert, egy árva Darth Vadert. 
Megvettem, hazatérve átnyújtottam és csak ennyit mondtam óvatosan: Most ő nyert!