Nem semmi a három nulla

A Zéró Zéró Zéró, vagyis a három nulla a legtisztább, a legjobb minőségű kokaint jelöli. Ezt a különleges és rendkívül drága „anyagot” a legigényesebb és leggazdagabb drogfogyasztók számára gyártják. Erről is szó esik e könyvben, de a szerző elsősorban az elképesztő mennyiségben gyártott átlagos minőségű kokain útját követi végig a dzsungelbeli ültetvényektől a titkos laboratóriumokon és a terjesztőkön át a fogyasztókig. 

Kép forrása

Saviano egykori drogkereskedőkkel, titkos informátorokkal, drogellenes ügynökökkel folytatott beszélgetések és különböző rendvédelmi szervek nyomozati dokumentumai alapján írta meg ezt a földrészeken és évtizedeken átívelő történetet. A Zéró Zéró Zéró című könyvben egymást érik a döbbenetes epizódok, de a drogkartellek közötti véres háborúk, illetve az újságírók, rendőrök, ügynökök és bírák elleni gyilkos merényletek elbeszélésén túl Saviano rávilágít arra is, hogyan épülnek be a legális gazdasági vállalkozásokba – s válnak esetenként meghatározó jelentőségűvé – a drogüzletből származó hihetetlen pénzösszegek. 
A szerző külön fejezetet szentel az orosz maffiának, amelyben felbukkan a jó ideig Magyarországon tevékenykedő Szemjon Judkovics Mogiljevics, azaz Szeva bácsi is, akit a Time magazin egykor a világ tíz legveszélyesebb bűnözője közé sorolt.
Roberto Saviano (Nápoly, 1979) 2006-ban lett világszerte ismert, köszönhetően minden idők egyik legbátrabb könyvének, a Gomorrának, amely aztán több mint negyven nyelven jelent meg. A Nápoly környéki maffia, a Camorra tevékenységét dokumentarista pontossággal és egyben haragvó szenvedéllyel leíró könyvből készült film 2008-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját. A könyvből filmsorozat is készült, amely Magyarországon az HBO-n és az HBO GO-n látható. A 2006 óta állandó rendőrségi védelem alatt álló írót a Camorra klánjai részéről több halálos fenyegetés érte, ám Saviano ennek ellenére tovább írja könyveit az olasz maffiáról. 
Az új regényt – melyet a biztonságára vigyázó rendőröknek ajánlott – szintén feldolgozta a csatorna. A Zéró Zéró Zéró első négy epizódja már elérhető az HBO GO műsorán.