Digitális Salinger

Jerome David Salinger műveivel, eddig nem igazán találkozhattak azok, akik kizárólag ebook-ok formájában kapcsolódnak az irodalomhoz és a könyveket ilyetén módon falják, ugyanis a szerző az internettől való borzongása okán, nem volt hajlandó kiadatni a munkáit digitális formátumban. Akaratát pedig 2010-es halála után az örökségét kezelő fia is tiszteletben tartotta. Egészen mostanáig. 

Kép forrása

Nagyjából köztudott volt, hogy a 2010-ben, kilencvenegy esztendős korában elhunyt Salinger, bár a hozzáférhetőséget nagyban pártolta és támogatta, de az internetet, mint olyat ki nem állhatta. Épp ezért hallani sem akart arról, hogy a könyveit digitalizálják. Fia, Matt egyszer azt is elárulta, hogy mikor megmutatta édesapjának a Facebookot, az teljesen elborzadt látván, hogy az emberek önként és dalolva osztják meg személyes adataikat online. Halála után pedig a kérését, miszerint művei maradjanak fizikai valójukban, fia sokáig tiszteletben is tartotta, azonban egy rajongói levél mindent megváltoztatott. 
Matt Salinger elmondása szerint 2014-ben egy hölgy írt neki Michiganből, aki súlyos fogyatékossággal élt a jobb karjában, ami miatt komoly nehézségekkel járt számára a könyvek forgatása. A hölgy, ahogy Matt Salinger fogalmazott, „rendkívül éles, de mégis humoros” hangnemben kérte őt, hogy találjon valamilyen megoldást arra, hogy el tudja olvasni az apja műveit. Ennek hatására pedig a Salinger örökség egyik vezetőjeként, végül úgy döntött, hogy beleegyezik, hogy az apja munkásságának törzsanyaga elérhető legyen digitálisan, ebook-ok formájában is. „Az apám mindig megtett minden tőle telhetőt, hogy a könyvei könnyen megfizethetők és elérhetőek legyenek mindenki, különösen a diákok számára” – mondta Matt Salinger. Ennek tükrében pedig talán érthető és védhető döntés, hogy bár apja akaratával valamelyest szembe megy, ha J. D. Salinger internettől és a digitális világtól való mély tartózkodását nézzük, de mégis annak elvei szerint cselekszik, a 21. század köntösébe burkolva. Matt Salingernek köszönhetően tehát nemsokára mindenki számára elérhető lesz ebook formában is a Zabhegyező (illetve bocsánat: A Rozsban a Fogó), a Franny és Zooey, a Magasabbra a tetőt ácsok, valamint az Alpári történet Esmének, szeretettel

Forrás