Új épületet kap az OSZK

Úgy tűnik, mégsem a patinás Kilián-laktanyába költözik az Országos Széchényi Könyvtár. A nemzeti bibliotéka költöztetéséről évek óta keringenek hírek és rémhírek. Most azonban többé-kevésbé hivatalos információ látott napvilágot a könyvtár új otthonáról. 

Kép forrása

Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke egy lapinterjúban beszámolt arról, hogy Zoboki Gábor építésszel megvizsgálták a Kilián-laktanya épületét, amely felújítás és korszerűsítés után tágas, kényelmes és történelmi épületként méltó otthona lehetne a Széchényi Könyvtárnak. Az építészeti vizsgálat azonban azt mutatta, hogy a hajdani laktanya alkalmatlan könyvtári célokra. Szőcs Géza úgy fogalmazott: „kiderült, hogy annyira nedvesek a falak, hogy horribilis összeg lenne a szigetelés, gyakorlatilag el kellene bontani, és visszaépíteni az egykori laktanyát”. 
Az egykori államtitkár azt is elmondta: a rendkívüli nehézségeket látva a kormány lemondott a tervről, helyette az OSZK egy új épületet kap – alighanem a lágymányosi Duna-parton.
Ugyanakkor folyamatban van egy archivális raktár tervezése is Piliscsabán, így most két új épülete is lenne a könyvtárnak. (Persze talán logikusabb lenne a két projektet összevonni, és egy új, korszerű, a szakmai és olvasói igényeket egyaránt kielégítő könyvtárat létrehozni…) 
Szőcs Géza azt is megerősítette újságírói kérdésére, hogy Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója miniszteri biztosként fog felelni az OSZK költözéséért és revitalizációjáért.