A legenda visszatér

Még meg sem jelent, de máris nagyon-nagyon szerethető a Goobo Kiadó kezdeményezése, amelynek keretei között (ismét) képregényhőssé teszik a száz esztendeje született fekete álarcos, kaliforniai legendát, Zorrot. 

Kép forrása

Nyilván nagyon kevesen tudják – mi is csak most, a kiadói behararangozót böngészve tudtuk meg –, hogy kerek egy évszázaddal ezelőtt, 1919-ben jelent meg az All-Story Weekly hasábjain Johnston McCulley The Curse of Capistrano című regénye, azaz Zorro története. A csodálatos, romantikus főszereplő még csodálatosabb hírnevet szerzett, és ha lehet minden szuperhősnél fényesebb karriert futott be az elmúlt száz év alatt. 
A regény megjelenése után mindjárt némafilm lett Douglas Fairbanks főszereplésével, majd szinte egymást érték az újabb regények, filmadaptációk, mesekönyvek, képregények. Zorro kétségkívül a XX. századi szuperhősök előfutárává, és nem egy esetben fő inspirálójává lett. 
A sok változat között tévelygőknek érdemes itt elmondani, hogy az eredeti történet 1832-ben játszódik, négy évvel a mexikói háború után, aminek során Spanyolország elveszítette a California feletti uralmát, ám a béke helyett szinte polgárháborús helyzet alakult ki, állandó kormányválságok, regionális konfliktusok, s persze szegények és kizsákmányolók között feszülő ellentétek tették zavarossá a mindennapokat. Jó kis alaphelyzet egy szuperhősnek…  
A Goobo Kiadó új története erősen ragaszkodik az eredeti történethez, a Zorro-legendárium főbb szereplői is visszaköszönnek a képregényben, ugyanakkor bevezettek több új karaktert, és velük egy csomó új konfliktust, akiknek szerepe lesz az események folyásában is.
„A tizenkét részesre tervezett sorozatban új megközelítésből meséljük el Zorro eredettörténetét, hogy az akciók és kalandok mellett a főbb- és mellékszereplők karakterdrámájának is helyet szorítsunk” – írja a kiadói ajánló.  Majd hozzá teszik: „A 100%-ig magyar produkció az első kísérlet arra idehaza, hogy egy világszinten ismert és sikeres karakter jogait megvásárolva tovább öregbítsük a főszereplő hírnevét.”
Májustól az újságárusoknál.